Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj bez kraja

JOŠ JEDNO U NIZU Ponavlja se suđenje Drlji i Krajini za zločin u Gruborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto suca Zdravka Majerovića koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza novo će suđenje voditi sudac Ivan Turudić.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak počinje novo suđenje bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini koji su u lipnju 2014. nepravomoćno oslobođeni za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995.

Pročitajte i ovo Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme Nastavak istrage o Turudiću - 2 Posebna zaštita Turudić bi poput jednog bivšeg dužnosnika mogao biti štićena osoba prve kategorije: Dobit će i blindirano vozilo?

Krajem prošle godine Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Umjesto suca Zdravka Majerovića koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza novo će suđenje voditi sudac Ivan Turudić.

Drlju je tužiteljstvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost.

Tijekom dvije i pol godine prvog suđenja ispitano je više od 70 svjedoka, među njima i niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovjednika cijele specijalne policije Mladena Markača. On je kazao da ga za Grubore nitko nije pitao sve do 2001. iako je pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih zapovjednika.

Glavni tajnik HDZ-a te bivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić priznao je na sudu da je tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke zločina, no sve je navodno radio u dogovoru s tadaššnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladnom Bajićem.

Svjedoci su govorili i o mogućim manipulacijama s izvješćima pa je tako bivši zapovjednik jedinice Josip Čelić kazao da je prvo izvješće pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu, a treće po povratku u bazu u Lučkom.

Kako su neki svjedoci tijekom suđenja mijenjali iskaze, a većina sudionika akcije, osim za zločine, nije znala niti tko su im bili nadređeni na mjestu zločina napravljene su dvije rekonstrukcije.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je u svojoj obrani kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u siječnju je obustavilo istragu u tom slučaju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene