Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapošljavanja bez natječaja

Zbog malverzacija u Trogiru USKOK je otvorio istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je otvorio istragu zbog malverzacija u Trogiru. Istražni sudac Vinku Brkanu odredio mu je mjesec dana zadržavanja u istražnom zatvoru u Splitu.

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i oštetili grad Trogir, priopćio je Uskok na internetskoj stranici DORH-a.

Pročitajte i ovo Pomorska policija, ilustracija Pružena liječnička pomoć Potonuo brod kod Trogira, policija po mraku spašavala posadu Ilustracija Određen istražni zatvor Uskok pokrenuo istragu protiv četvorice okrivljenika: Sumnjiči ih se za paljenje skupocjenog automobila

Protiv prvookrivljenika sucu istrage Uskok je predložio određivanje istražnog zatvora, a istražni sudac je prihvatio prijedlog. Kako se navodi u nalogu, osnovano se sumnja da je on kao službena osoba od siječnja 2007. do prosinca 2009. godine nekoliko puta 'naložio ostalim okrivljenicima, odgovornim osobama u gradu Trogiru i gradskim poduzećima da bez postupka oglašavanja slobodnih radnih mjesta s više osoba zaključe ugovore o radu i isplaćuju im plaće' iako te osobe neće raditi, to jest obavljati poslove za koje su protuzakonito sklopljeni ugovori o radu.

Tako su jedno trgovačko društvo u kojemu grad Trogir ima 90 posto osnivačkog udjela oštetili za najmanje 338.144 kune, a gradski proračun oštećen je za najmanje 1.235.354 kune.

Kratkoročni kredit za nogometni klub

Osim toga, prvookrivljenik je u kolovozu 2008. godine, kao službena osoba, s namjerom da na štetu trogirskoga gradskog proračuna jednome nogometnom klubu pribavi protupravnu imovinsku korist, bez suglasnosti Gradskog vijeća, zastupajući grad Trogir kao solidarnog i mjeničnog dužnika, potpisao ugovor o kratkoročnom kreditu, navodi Uskok.

Ugovor je bio sklopljen između jedne banke i nogometnog kluba kao korisnika kredita, a na temelju tog ugovora nogometnom klubu odobrena je isplata od milijun i pol kuna. Prvookrivljenik je potpisao i zadužnicu znajući da nogometni klub neće moći vratiti kredit, a zbog neispunjavanja obveza po kreditu, banka je spomenuti iznos naplatila od grada kao solidarnog dužnika pa je tako Trogir oštećen za milijun i pol kuna, kaže se u priopćenju u kojem se navode samo godišta okrivljenih.

>> Zbog malverzacija na ispitivanju bivša trogirska HDZ-ova gradska vlast te sadašnji SDP-ov gradonačelnik

Neslužbeno se zna da je prvookrivljenik bivši dogradonačelnik Vinko Brkan, a kako je jučer objavljeno, po izvješćima koje je policija poslala državnome odvjetništvu, odgovorne osobe grada Trogira i komunalnog poduzeća 'Dobrić' fiktivno su zaposlile tridesetak nogometaša mjesnog kluba te desetak lokalnih novinara i iz gradskog proračuna im isplaćivali plaće od pet do deset tisuća kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene