Zbog novčanice od 10 kuna i prosjačenja, na noge se digao ozbiljan represivni mehanizam, a u policijsku postaju u Križevce odmah je privedeno troje ljudi.

Galerija Policija, Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) +0 Policija, Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Zbog novčanice od deset kuna koju je gospođa Kata iz Križevaca lani u srpnju dala Božici (37) pokrenut je vrlo ozbiljan represivni mehanizam koji je na koncu izrodio i pravomoćnu sudsku presudu. Božica je, naime, zbog prosjačenja na sudu kažnjena s čak 1116 kuna: za prekršaj mora platiti 762 kune, što je najveća zakonska kazna za to nedjelo, te mora podmiriti 354 kune troškova postupka.

Vezani članci Policijski očevid Poginuo vozač u teškoj nesreći kraj Zagreba, policija objavila detalje: Udario ga kombi i odbacio u hidrant Ilustracija Užas u Slavoniji: Mrtva žena pronađena u kanalu

Prekršajni sud odlučio je nesretnih deset kuna uplatiti u državni proračun, a Božici iz Bjelovara usput je zabranjeno da šest mjeseci kroči nogom na područje Križevaca, prenosi Podravski.hr

Sve je počelo bezazlenom zvonjavom na kućnim vratima. "Otvorila sam vrata i vidjela mlađu ženu koja mi je rekla da teško živi, da je siromašna i ima bolesno dijete. Bilo mi je žao te žene pa sam joj iz novčanika dala deset kuna. Ona je potom otišla dalje", ispričala je gospođa Kata.

No, netko je u međuvremenu zvao policiju koja se vrlo brzo tamo nacrtala. U policijsku postaju u Križevce odmah su privedeni Božica, Siniša i Danijela, ali ispostavilo se kako potonji dvojac nije sudjelovao u protuzakonitim radnjama pa su ispitani samo kao svjedoci.

Božica je odmah priznala kako je od gospođe Kate dobila deset kuna pa joj je novac oduzet i ovih dana, nakon pravomoćnosti presude, uplaćen u državni proračun jer je stečen protuzakonitim radnjama.

Kazna za prosjačenje predviđena je u rasponu od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka, a prekršajni sudac Božici je odredio najvišu "tarifu".

Prosjakinja se na sudu nije pojavila, niti je dostavila svoju obranu, a svjedočio je policajac koji je vodio cijeli slučaj.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju