Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaplijenjeno više od milijun lažnih eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija je u suradnji s austrijskom policijom i USKOK-om zaplijenila najveću količinu krivotvorenih eura u Europi, nešto manje od 2 milijuna, a sve u apoenima od 500 eura.

Riječ je najvećoj zaplijeni krivotvorenih eura u Europi od kada je ta valuta u opticaju, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj policije Marijan Benko. 

Pročitajte i ovo Zamjena do kraja godine - 1 zamjena na 2000 lokacija Euri su u novčaniku, ali što je s kunama koje još nismo zamijenili? Kod građana ih je još uvijek 4,66 milijardi Tržnica - 1 istječe zakonska obveza Zanimljiv eksperiment na tržnici: Dnevnik Nove TV provjerio je kako se snalazimo bez kuna

Akcija "Indikativ" u kojoj su s krivotvorenih 1.196.500 eura uhićeni državljanin Crne Gore, državljanin BiH te osoba s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske, provedena je u suradnji hrvatske i austrijske policije, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Europola.

Informaciju o skupini krivotvoritelja hrvatska policija dobila je od austrijskih kolega u lipnju ove godine i akciju uspješno okončala 19. srpnja uhićenjem trojice muškaraca, rekao je Benko.

No, još nije otkrivena tiskara krivotvorenog novca, pa se istraga nastavlja.

Trojica uhićenih već su ispitani i pritvoreni, a USKOK će sudu danas uputiti zahtjev za pokretanjem istrage i njihovim zadržavanjem u pritvoru, kazao je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Potvrdio je da su krivotvorine prodane za 255 tisuća eura, odnosno 17 posto vrijednosti.

Grupa je otkrivena nakon što je austrijska policija dobila
informaciju da osobe iz bivše Jugoslavije planiraju plasirati veću količinu krivotvorenih eura u više zemalja, kazao je predstavnik austrijske policije Rudolf Unterkuefler.

"Preko informatora stupili smo u kontakt s jednim počiniteljem i otkrili da u opticaj treba stići više od 1,5 milijuna eura", rekao je Unterkuefler. Dodao je da je u najvećoj ranijoj zaplijeni krivotvorina u Austriji otkriveno nešto više od 70 tisuća eura.

Trojca osumnjičenih, Vlatko Šušak iz Širokog Brijega, Đorđe Škero iz Trebinja i Vujo Nikolić iz Kotora uhićeni u zagrebačkom hotelu Holiday, nakon što su prikrivenom istražitelju prodali krivotvorine za 255 tisuća eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene