Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka policija osumnjičila je 35-godišnjeg Zagrepčanina da je u tri godine na prijevaru od banaka dobio čak 40 milijuna kuna kojima je kreditirao građane, zadržavši za sebe najmanje 10 posto od tog iznosa.


Policija 35-godišnjaka tereti da je kao vlasnik i direktor tvrtke oglasima u dnevnom tisku i na stupovima javne rasvjete od 2002. do 2005. građanima nudio gotovinske kredite. Do novca za taj posao došao je temeljem ugovora o kreditiranju kupnje rabljenih vozila s jednim leasing poduzećem i dvije banke iz Zagreba.

Vezani članci Teško do kredita - 2 Banke pooštrile uvjete za nove kredite, Vujčić otkrio kada bi se stanje moglo normalizirati Slika nije dostupna Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine

Osumnjičeni je, naime, fiktivno prodavao vozila tako što je bankama ispostavljao krivotvorenu dokumentaciju s lažnim podacima o brojevima šasija nepostojećih automobila ili onih u vlasništvu trećih osoba. 

Na osnovu te dokumentacije banke su kupcima navedenim u ponudi odobravale namjenske kredite, a novac su uplaćivale na račun prodavatelja automobila, odnosno tvrtku osumnjičenog.

U policiji kažu da je na taj način na račun njegove tvrtke uplaćeno čak 40 milijuna kuna koje je on potom uplaćivao ili davao na ruke fiktivnim kupcima automobila, odnosno korisnicima gotovinskih kredita.

Sumnja se da je za sebe zadržao najmanje 10 posto, odnosno 4 milijuna kuna, a da bi prikrio izvor novca lani je za milijun kuna kupio obiteljsku kuću, prikazavši da je kupljena kreditom na rok od 30 godina.

Policija ga tereti i za utaju poreza jer nije platio 50.000 kuna
porez na kupnju kuće.

S 35-godišnjim prevarantom, kojemu policija nije objavila identitet, dalje će se baviti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kojemu je policija podnijela kaznenu prijavu i to za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, utaju poreza i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.