Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuća spoznaja

Zagrebački terorist mogao je ugroziti sve unutar 50 m

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarcu koji je s gotovo 500 litara benzina prijetio da će se zapaliti ispred njemačkog veleposlanstva, prijeti i do osam godina zatvora.

Iako su ga specijalci brzo svladali, da je kojim slučajem uspio u svome naumu, stručnjaci smatraju da bi stradali svi u krugu od 50 metara. Do vrha pune tri bačve od 120 i četiri kanistra od 25 litara benzina, poklopac jedne bačve otvoren, a iznad nje nekoliko upaljača i šibica u rukama rastrojenog muškarca koji je bio spreman na sve. I najmanja iskra mogla je uzrokovati eksploziju, a novootkriveni zastrašujući detalji dvosatne drame, samo prikazuju koliko je Zagreb bio blizu tragediji.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

>> Muškarac koji je prijetio samozapaljivanjem izveden pred suca

'Posljedice eksplozije bi bile drastične. Posljedice bi nastale od ozljeđivanja recimo dijelova stakla s automobila, dijelova automobila i okolnih predmeta koji bi tamo bili dignuti u zrak', rekao nam je Rade Stojadinović, sudski vještak za oružje i balistiku. U ovoj situaciji, smatraju stručnjaci, zbog goleme količine benzina, svi koji bi se našli u krugu od 25 metara bili bi u najrizičnijoj zoni, prijetile bi im teže ozljede. Dok bi svima u zoni do 50 metara, prijetile lakše ozljede, iako je, naravno, potpuno nepredvidljivo na koji bi način krhotine letjele.

'Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, on je uz kaznenu prijavu doveden u istražni centar Županijskog suda u Zagrebu', izvijestila je Jelena Bikić iz MUP-a. 49-godišnji Sinjanin, mogao bi dobiti i do osam godina zatvora. Ovdje se ne radi o terorizmu, ističu stručnjaci, upravo zato jer muškarac nije imao namjeru nauditi nikome drugome. To je vidljivo iz njegove poruke koju je dao specijalcima, da osiguraju područje oko njemačkog veleposlanstva. Da bi se određeno djelo smatralo terorističkim činom, mora postojati i želja da se našteti drugima - poručuju iz policije. Sama eksplozija, nedvojbeno bi uzrokovala žrtve i stvorila međunarodni incident. Na svu sreću, iznimno brza i prisebna reakcija policije, spriječila je tragediju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene