Servis plinskog bojlera, ilustracija (Foto: Pixsell, Robert Anic)
Servis plinskog bojlera, ilustracija (Foto: Pixsell, Robert Anic) Foto: Pixsell, Robert Anic

U srijedu je u Zagrebu došlo do trovanja ugljikovim monoksidom, javlja policija.


Oko 17:45 sati u Centru, Kalabarovo vrelo, u stanu 43-godišnjaka došlo je do trovanja djeteta. Djevojčica se otrovala ugljikovim monoksidom dok se nalazila u kupaonici.

Vezani članci Policijska marica Velika akcija USKOK-a i policije: Uhićenja više osoba na području Zagreba, policija pretražuje domove i vozila Bojler, ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Stanzl) Maloljetnica u stanu na Maksimiru otrovana plinom

Liječnička pomoć pružena joj je u Klinici za dječje bolesti Zagreb, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Ovom prilikom zagrebačka policija savjetuje građane na nužne mjere opreza: plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obvezno moraju biti servisirani, i to kod ovlaštenih stručnih servisera, preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba, a ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica potrebno je redovito čistiti.

Policija poziva građane da provjere je li dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno, da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala, jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal.

Potrebno je provjeriti i postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, je li eventualna rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija prijavljena ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru, nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično) te da pepeo iz ložišta ne bude odložen u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, kao ni na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju