Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević odredio je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana osumnjičenih za pripremu kažnjiva djela protudržavnog terorizma.


Nikola Vein (33) iz Zrmanje kod Gračaca i Tibor Fur (32) iz Donjega Srba od jučer su u jednomjesečnu pritvoru nakon uhićenja u noći s nedjelje na ponedjeljak, a kod Nikole Veina policija je pronašla 250 grama plastičnog eksploziva 'pentrita'.

Vezani članci Održana utrka Wings for life - 1 Ovogodišnja utrka Wings for Life prikupila više od četiri milijuna eura: ''Ništa nas ne može pokolebati, samo su se malo promijenila pravila'' Američka vojska u Zadru - 2 Impresivne slike iz Zadra: Američka vojska stigla u Hrvatsku, imaju poseban razlog

Po riječima suca Mikolčevića istragom će se pribaviti vještački nalazi o naravi, dosezima i mogućim posljedicama uporabe pronađena eksploziva.

Prvoosumnjičeni Nikola Vein izabrao je odvjetnika Filipa Brdara iz Zadra, a drugoosumnjičenom Furu dodijeljen je odvjetnik po službenoj dužnosti Jakov Bačić iz Zadra, doznaje se od suca Mikolčevića.

Pritvor je osumnjičenicima jučer određen zbog opasnosti od bijega i mogućnosti da ponove kažnjivo djelo.

Veina je policija uhitila u nedjelju oko 23,10 sati u središtu Zadra i kod njega pronašla eksplozivnu napravu. Fur je Veina dovezao do Zadra, a kad je vidio da policija intervenira, pobjegao je automobilom, no zaustavljen je policijskom blokadom na obrovačkom području.