Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvero ponovno pred sud

'Veliki maestro': Matanoviću potvrđeno 11 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud potvrdio je 11-godišnju zatvorsku kaznu bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću i ukinuo osuđujuću presudu bivšem potredsjedniku fonda Robertu Peši i još troje optuženika kojima će se ponovno suditi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Matanoviću, koji je pravomoćnu presudu jedini dočekao u pritvoru, potvrđen je i dio presude kojom mu se oduzima nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. Zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu u cjelosti je odbačena žalba i potvrđena presuda iz svibnja prošle godine kojom je kažnjen s tri godine zatvora, oduzimanjem 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi te trogodišnjom zabranom bavljenjem odvjetništvom. Potvrđene su oslobađajuće presude višem savjetniku u Fondu Darku Mrkonjiću te osječkom poduzetniku i izvanrednom profesoru na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mani Mediću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki maestro Matanović tvrdi da je sve namještaljka Slika nije dostupna Konačno na sudu zbog 'velikog maestra' Polančec ništa nije znao, za sve je čuo iz medija

Vrhovni sud je potvrdio da je Matanović primao mito u vezi investicija na zemljištu bivše ciglane Nin i prodaje dionica hotela Živogošće i Podgora te zloporabio položaj i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862. Matanoviću je prihvaćen samo dio žalbe koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu kada je uskokovom pouzdaniku Jošku Kuzmaniću tvrdio da je Peša pristao primiti 200.000 eura mita. Vrhovni je sud zaključio da ničim, pa ni USKOK-ovim tajnim snimanjem razgovora, nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac kako bi pogodovao stranom investitoru u slučaju ciglane. No, Peša je prvostupanjskom presudom zbog tog slučaja bio osuđen na dvije godine zatvora.

Uz Matanovića i Pešu, kojima će se ponovno suditi zbog primanja i davanja mita u slučaju ciglane, na optuženičku klupu ponovno će zbog slučaja zemljišta Facinka u Poreču voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski zbog zlouporabe položaja i ovlasti te izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, a odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandričeku zbog poticanja na ta nedjela. Petlevski je prvostupanjskom presudom bio kažnjen s godinu i deset mjeseci, Piplović i Jandriček s godinu i tri mjeseca. "Podnijet ćemo ustavnu tužbu protiv odluke Vrhovnog suda", kratko je kazao Matanovićev branitelj Branko Šerić nezadovoljan pravomoćnom presudom, objavljenom na internetskim stranicama Vrhovnog suda.

Branitelj Petlevskog odvjetnik Krešimir Krsnik ustvrdio je, pak, da odluka Vrhovnog suda pokazuje ono što je obrana od početka tvrdila, a to je da je anitkorupcijska akcija "mastro" bio samo igrokaz za Europu. 'Iako je najveći dio osuđujuće presude ukinut, ovo nije uspjeh obrane jer su optuženicima upropašteni životi', kazao je. Pešina braniteljica Višnja Drenški Lasan je, pak, izrazito zadovoljna presudom i nada se da će u ponovljenom suđenju njezin branjenik biti oslobođen. Na prvostupanjsku presudu sutkinje Ivane Kršul žalilo se i USKOK koji je tražio da se optuženima dosude više kazne te da im se ponovno sudi za ona djela za koja su bili oslobođeni.

U obrazloženju presude Vrhovni sud je, među ostalim, naveo da ponašanje Matanovića ukazuje da se radi o nevjerojatno pohlepnoj osobi koja ni pred čim ne preza da bi došla do novca te pritom u svoje kriminalne aktivnosti uvlači kolegu i prijatelja Parazajdera za kojega, pak, vrhovni suci, kažu da je kao dugogodišnji iskusni odvjetnik nesumnjivo bio svjestan Matanovićevih nezakonitosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene