Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA AKCIJA POLICIJE

Zaplijenjene goleme količine oružja: Diljem Hrvatske "pali" dileri puškama, pištoljima, eksplozivom...

Dio zaplijenjenog oružja (Foto: Dnevnik.hr)
Dio zaplijenjenog oružja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pronađeno oružje na Korčuli (Foto: MUP) Pronađeno oružje na Korčuli (Foto: MUP) Foto: MUP Pronađeno oružje na Korčuli (Foto: MUP) Pronađeno oružje na Korčuli (Foto: MUP) Foto: MUP Presica u PU osječko-baranjskoj (Foto: Dnevnik.hr) Presica u PU osječko-baranjskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dio zaplijenjenog oružja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Uz PU osječko-baranjsku u ovoj je akciji, kazao je načelnik Odjela za organizirani kriminalitet Renato Vince, sudjelovalo još 12 policijskih uprava diljem zemlje.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare danas su u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj predstavljeni rezultati velikog šestomjesečnog kriminalističkog istraživanja kojim je na koncu razbijena mreža krijumčara i preprodavača oružja koji su "operirali" u cijeloj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura

Načelnik Odjela za organizirani kriminalitet Renato Vince kazao je da su proveli istraživanje nad ukupno 28 osoba s područja cijele Republike Hrvatske, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Upravom kriminalističke policije u Zagrebu. Uz PU osječko-baranjsku u ovoj je akciji, kazao je Vince, sudjelovalo još 12 policijskih uprava diljem zemlje.

Dio zaplijenjenog oružja (Foto: Dnevnik.hr) Presica u PU osječko-baranjskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nabrojio je i koje su sve oružje i eksplozivne tvari pronašli: 12 automatskih pušaka, 14 pušaka raznih kalibara i marki, 12 pištolja, od kojih jedan automatski, više od stotinu spremnika, gotovo 10.000 komada streljiva raznog kalibra, 4 prigušivača, 4 optike, nekoliko tromblonskih nastavaka, nešto više od 10 metara sporogorećeg štapina, 350 grama eksploziva, kilogram baruta te niz drugih dijelova vatrenog oružja.

Počinjeno je 25 kaznenih djela i 7 prekršaja iz Zakona o nabavi i posredovanju oružja građanima. Kao organizatora je istaknuo 55-godišnjaka s područja Donjeg Miholjca, koji je oružje prodavao putem oglasnika i na druge načine, a danas je predan pritvorskom nadzorniku.

Naglasio je da će sve uključene policijske uprave podnijeti kaznene prijave protiv upletenih osoba koje prebivaju na njihovom području.

"Vatreno" i u Dalmaciji...

Da je akcija doista zahvatila praktički cijelu Hrvatsku pokazuje i činjenica da je Policijska uprava zadarska danas također izvijestila o zapljeni veće količine oružja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava. Kako su objavili, kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su četvorica hrvatskih državljana sa šireg zadarskog područja u dobi od 30, 33, 46 i 70 godina.

Ukupno je oduzeto šest automatskih pušaka, jedan automat - šmajser njemačke proizvodnje iz 1943 godine, poluautomatski vojni snajper, četiri karabina, osam lovačkih pušaka, šest pištolja, dvije ručne bombe, 10 metra sporogorećeg štapina, preko osamdeset kila streljiva, tri bajuneta, jedan bokser, po jedna teleskopska i gumena palica, i drugi dijelovi oružja.

Dio zaplijenjenog oružja (Foto: Dnevnik.hr) Pronađeno oružje na Korčuli (Foto: MUP) Foto: MUP

Vatrenog oružja "viška" imaju i na Korčuli - tijekom jučerašnjeg dana na području Korčule pretraženo je sedam objekata i tri osobna vozila koja koristi dvoje hrvatskih državljana u dobi od 21 i 23 godine kada je pronađena veća količina nedozvoljenog oružja i eksplozivnih tvari: dvije automatske puške M-70 sa rezervnim spremnicima, noževima, tromblonskim nastavcima, pojačivačem trzaja i priborom za čišćenje, automatska puška (kopija AK-74) sa rezervnim spremnicima, jedna poluautomatska puška M 59/66 vojnog porijekla, dvije puške, dva pištolja, dva revolvera, mnoštvo streljiva te veća količina raznih pirotehničkih sredstava.

... a i u Istri i Podravini

Akcija se odvijala i na području Istre – tamošnja će policija zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja kazneno prijaviti jednu osobu, dok će protiv još dvije osobe podnijeti optužne prijedloge zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Pretragom kuće 60-godišnjaka u Vrsaru pronašli su automatski pištolj, tzv. škorpion s četiri pripadajuća spremnika i 93 komada streljiva, pušku s užljebljenom cijevi s pripadajućim spremnikom i 25 komada streljiva, revolver s 44 komada streljiva te šest komada lovačkog streljiva. "Pali" su i 35-godišnjak iz Pazina, u čijoj su kući pronašli malokalibarsku pušku s montiranom optikom i pripadajućim spremnikom, optički nišan i 46 komada streljiva, te 58-godišnjak s područja Labina, kod kojeg su policajci pronašli pištolj s pripadajućim spremnikom, a koji je posjedovao bez odobrenja.

Policajci PU virovitičko-podravske pronašli su pretragom doma i drugih prostorija koje koristi 29-godišnjak na području Pitomače jednu automatsku pušku, zatvarač za automatsku pušku, više desetaka komada raznog streljiva i druge stvari, a njihovi kolege iz PU požeško-slavonske pretražili su obiteljsku kuću i osobni automobil u vlasništvu 36-godišnjaka s područja općine Čaglin te kod njega pronašli 470 komada streljiva, 5 spremnika za streljivo, tromblonski nastavak i nož za automatsku pušku.

Marljivi su bili i policajci iz PP Nova Gradiška, koji su od 27-godišnjaka s područja općine Nova Kapela oduzeli dvije puške (jedna s užlijebljenim cijevima, druga automatska), tri spremnika za streljivo, 50 komada streljiva (9 x 19 mm), 166 komada streljiva za pušku (7,9 mm) te 198 komada puščanog streljiva (7,62 x 39 mm).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene