Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje djece u dobi od šest i osam godina otrovano je jučer ugljičnim monoksidom u kući u Varaždinu.


Djeci je liječnička pomoć pružena u varaždinskoj bolnici gdje su zadržana na promatranju, izvijestila je danas policija. Varaždinska je policija utvrdila da su djeca otrovana ugljičnim monoksidom povišene zasićenosti kojega je uzrokovao istodoban rad dvaju trošila zraka u istom prostoru, plinskog bojlera i kuhinjske nape.

Vezani članci Slika nije dostupna Izbjegla pokolj pa se umalo otrovala Slika nije dostupna Novo trovanje ugljičnim monoksidom

>> U Koprivnici 26-godišnji mladić umro od trovanja ugljičnim monoksidom

>> Nedelišće: Jedna osoba mrtva, druga bez svijesti

Napa je uzrokovala podtlak zbog kojeg su se dimni plinovi vraćali iz montažne plinske dimovodne cijevi u prostoriju u kojoj su bila djeca. Tako se povećavala i gustoća ugljičnog monoksida, tzv. tihog ubojice jer taj bezbojni plin nema ni mirisa ni okusa.

Policija upozorava na plinske uređaje koji troše zrak

Istodoban rad bojlera s atmosferskim izgaranjem, koji za rad troši zrak iz stambenog prostora, i kuhinjske nape, koja ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev, stvara u prostoriji tlak manji od atmosferskog.

Zato iz vanjskog prostora kroz sve otvore, pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera u kuhinju, ulazi zrak koji sa sobom uvlači i ugljični monoksid, upozorava policija i poziva građane da paze na plinske uređaje u kućanstvu koji u radu troše zrak. (Hina)