Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA ISTRAGA PROTIV BRAĆE MAMIĆ

Uskok ih tereti za 70 milijuna kuna štete nanijete Dinamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokreće se nova istraga protiv braće Mamić u kojoj ih se sumnjiči da su s još petoricom okrivljenika oštetili GNK Dinamo za 70 milijuna kuna.

Protiv Zdravka i Zorana Mamića Uskok pokreće novu istragu, no protiv braće Mamić se neće tražiti novi istražni pritvor, jer su već po mjerama opreza i jamstvom za istražni pritvor.

Pročitajte i ovo Vesna Juraić na suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku Bivša voditeljica računovodstva Punica Luke Modrića svjedočila na suđenju Mamićima: Tvrdi da se ničega ne sjeća Zdravko Mamić Troškovi veliki Nastavak drugog suđenja Mamićima opet će se morati odgoditi: Obrana iznova zatražila da se sve preseli u Zagreb

USKOK sve navedene tereti za 70 milijuna kuna štete nanijete GNK Dinamo, a priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970., 1968., 1971. i 1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. (8.2.2016.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2007. do prosinca 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, vlasnika pet društava iz Švicarske, Velike Britanije, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea i Hong Konga i voditelja poslovanja četiri društva iz Arapskih Emirata, Velike Britanije i Belizea, IV. okrivljenika, voditelja poslovanja trinaest društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, V. okrivljenika, voditelja poslovanja devet društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, VI. okrivljenika, sportskog direktora GNK Dinamo, i VII. okrivljenika, vlasnika društva iz Arapskih Emirata, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV., V. i VII okrivljenicima, kao vlasnicima i voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

U cilju realizacije opisanog plana I. okrivljenik je s III., IV., V. i VII. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, kao i ugovora kojima je GNK Dinamo neosnovano obvezan na isplate određenih iznosa navedenim društvima. Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Sukladno dogovoru sa I. okrivljenikom, III., IV., V. i VII. okrivljenici su u ime navedenih društava dogovarali ispostavljanje računa za takve nepostojeće usluge, nakon čega je I. okrivljenik nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava.

Nadalje, I. okrivljenik je sa II., III. i VI. okrivljenicima dogovarao i zaključivanje ugovora kojima se samo određenim igračima neosnovano na štetu GNK Dinamo utvrđuje pravo na isplatu 50% budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti GNK Dinamo. Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali II. okrivljenik i VI. okrivljenik, dok su nakon toga I. okrivljenik i III. okrivljenik dogovarali zaključenje ugovora između igrača i društava iz Velike Britanije, Arapskih Emirata, Švicarske i Hong Konga, kojim se navedenim društvima neosnovano prepušta 50% iznosa budućeg transfera na koji bi GNK Dinamo imao pravo prilikom transfera određenih igrača u drugi Klub.

Na opisani je način s računa GNK Dinamo na račune stranih društava, na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 9.079.076,76 EUR i 238.048,16 GBP, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 69.258.355,47 kuna.

S obzirom da je u odnosu na I., II., III., IV., V. i VI. okrivljenike rješenjima suca istrage Županijskog suda u Zagrebu već određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, Ured neće podnositi prijedlog za određivanje istražnog zatvora."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene