Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrali Tita i dvije Nade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom ovog vikenda provalnici su iz skladišta Gradskog muzeja Karlovca ukrali tri brončane biste, Josipa Broza Tita, Nade Dimić i Nade Vukić priopćila je danas PU karlovačka navodeći da se materijalna šteta procjenjuje na oko 15.000 kuna.


O tragovima provale ulaznih vrata skladišta koje se nalazi u napuštenoj vojarni "Josip Kraš" sedamdesetak metara udaljenoj od muzeja, policiju je obavijestila v.d. ravnateljica Višnja Lasić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA PROSLAVA FOTO/VIDEO: Tisuće ljudi u Kumrovcu: ''Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti'' Jovanka Broz (Foto: AFP) 40. obljetnica smrti Francuski AFP se prisjetio Tita: Bio je ljubitelj cigara, bijelih odjela i svjetskih zvijezda, a kad je umro, nije težio ni 40-ak kilograma

 Ona je podsjetila da su u rujnu 2004. nepoznati provalnici ukrali deset brončanih bista, te da su dvije pronađene uništene, tj. pripremljene za prodaju na tržištu sekundarnih sirovina. 

Sve ukradene biste bile su postavljene u nekadašnjem "Parku narodnih heroja" kod karlovačkog Gradskog kazališta "Zorin dom". 

Riječ je o bistama Ive Lole Ribara, Josipa Kraša, braće Dakić i dr. autora Koste Angeli Radovanija, Stanislava Mišića, Belizara Bahorića, Stevana Luketića, Vjekoslava Poljana i Želimira Janeša. 

Tadašnja ravnateljica Muzeja Rosana Mikulić upozorila je da su biste neodgovarajuće pohranjene, a da su iz Parka prebačene u Muzej odlukom bivšeg Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Karlovac u ožujku 1992. Predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Željko Gojšić(HDZ) osudio je danas krađu bista i nazvao to necivilizacijskim činom. 

Očekuje da će policija ovog puta pronaći počinitelje, jer treba stati na kraj, kako je rekao, "krađama spomenika, bakrenih oluka na crkvama i kapelama, jer će u protivnom na red doći i materijali na privatnim kućama, a kamo to sve vodi.

" "Zna se da je to unosan i dobro uvezan kriminalan posao i policija treba pronaći i kradljivce i one koji tu robu otkupljuju", rekao je Gojšić. 

U srpnju 2004. s postolja ispred Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" ukradena je i brončana bista pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Krivac je pronađen, a bista raskomadana za prodaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene