Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukradena relikvija sv. Leopolda Mandića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati počinitelj ili više njih jučer su iz Župnog ureda sv. Petra u Šibeniku ukrali relikviju (dio tijela) svetog Leopolda Mandića, računalo i manji iznos novca, doznaje se večeras u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Od župnika fra Vitomira Glavaša doznaje se kako se provala dogodila jučer navečer, za vrijeme dok je on u crkvi sv. Petra služio misu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje

Istaknuo je kako je župnu kuću napustio oko 17,30 sati, a kada se vratio u 18,40 sati našao je razbijen prozor u prizemlju, kroz kojeg su provalnici ušli u kuću.

Potvrdio je kako je iz župnog ureda ukradeno oko 1500 kuna i 100 eura, dlanovnik koji stoji oko 5000 kuna, a iz pisaćeg stola, na drugom katu, ukradena je mala staklena kutija u kojoj se nalazio dio tijela svetog Leopolda Mandića.

Relikviju svetog Leopolda Mandića šibenskoj župi sv. Petra darovala je 2002. godine Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, u povodu posvećenja novoizgrađene crkve sv. Petra.
- Ne mogu govoriti o materijalnoj vrijednosti te relikvije, jer ona ima svoje značenje s religioznog aspekta, rekao je fra Vitomir
Glavaš, dodajući kako je na provaljenom prozoru pronašao privjesak s mrtvačkom glavom i prekriženim kostima.

Franjevac kapucin Leopold Bogdan Mandić (Herceg Novi, 1866. - Padova, 1942.) zaređen je za svećenika 1890. u Udinama. Bio je samostanski poglavar u Zadru, kratko živio u Kopru i Rijeci, a ostatak života proveo u Padovi. Poznat je kao ispovjednik i zagovornik jedinstva među kršćanima. 

Pokopan je u kapeli kapucinskog samostana, a njegov grob
posjećuju brojni štovatelji i hodočasnici. Papa Pavao VI. ga je 1976. proglasio blaženim, a papa Ivan Pavao II. godine 1983. proglasio ga je svetim. Spomendan svetog Leopolda Bogdana Mandića je 12. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene