Petorica hrvatskih državljana zaradila su kaznene prijave zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa.


Petorka je osumnjičena za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate.

Vezani članci Policajac, ilustracija 18-godišnjak ušao u autobus, provozao se desetak kilometara pa ga vratio na parkiralište: Prijeti mu zatvor Zagrebačka policija traži muškarca s fotografije - 2 Prepoznajete li muškarca na fotografiji? Policija ga traži zbog dvije krađe iz siječnja i veljače

Riječ je o višemjesečnom krim istraživanju PU primorsko-goranske, provedeno u suradnji s PU zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Također, u dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovala je i PU ličko-senjska.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, koje su pripremali dugo, a nakon toga nastojali uništiti dokaze, rečeno je na konferenciji za novinare PU primorsko-goranske.

Protupravna imovinska korist nastala krađom novca iz bankomata iznosi oko 3.200.000 kuna, za koliko su oštećene četiri novčarske ustanove sa sjedištima u Rijeci i Zagrebu.

Osim novčarskih ustanova, oštećeni su i drugi objekti u sklopu kojih su se nalazili bankomati, pri čemu je prema dosad zaprimljenim odštetnim zahtjevima nastala materijalna šteta od oko 630.000 kuna.

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske navela je kako su kriminalističkim istraživanjima riješene provale u bankomate počinjenje 3. svibnja i 30. srpnja prošle godine u Kostreni i Hreljinu te 7. siječnja i 22. ožujka ove godine u Lovranu i Dražicama.

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske.

U bankomate provaljivali plinskom smjesom koja je izazvala eksploziju

Počinitelji su u bankomate provaljivali na način da su uporabom plinske smjese izazvali eksploziju, a zatim iz oštećenih bankomata otuđili kazete s novcem. Kod počinjenje kaznenih djela koristili su prethodno otuđena osobna vozila marki Volkswagen, Seat, Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili nepripadajuće registracijske pločice.

Otuđeno je 12 osobnih vozila, a sva vozila su naknadno pronađena i vraćena vlasnicima.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljene je veći broj pretraga doma i vozila u vlasništvu ili na korištenju osumnjičenih na području ove Policijske uprave te na području Policijskih uprava zagrebačke i krapinsko-zagorske, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno djelo krivotvorenja isprava.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.