PNUSKOK i Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u utorak su, u suradnji s policajcima PU zagrebačke te u koordinaciji s Uskokom proveli dva kriminalistička istraživanja nad 14 osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja utajili 75 milijuna kuna na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura.

Galerija


Prvim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba te je utvrđeno da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja kao voditelji poslovanja tvrtki, u razdoblju od listopada 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine, na području Zagreba i Siska povezali u zajedničko djelovanje šest poslovođa u više tvrtki u dobi od 56, 52, 28, 46, 52 i 40 godina, a s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost.

Vezani članci Božo Barbarić - 1 Istaknuti PNUSKOK-ovac otkrio detalje velike akcije u kojoj je zaplijenjena golema količina heroina: "Neki od njih su ozbiljni igrači na kriminalnoj sceni" Općina Milna - 6 USKOK pokreće istragu zbog sumnjivih legalizacija na Braču: Otkrili kako je zaštićeni prostor "postao" građevinsko zemljište

MUP je priopćio da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja angažirali trgovačka društva u kojima su radila navedena šestorica hrvatskih državljana, u okviru nabave čeličnih armatura od prodavatelja iz inozemstva i daljnje prodaje te robe na tržištu Hrvatske.

U poslovanju je prikazano kako su tvrtke 58-godišnjaka i 55-godišnjakinje čelične armature kupile u RH, upravo od tvrtki u kojima su bila zaposlena navedena šestorica hrvatskih državljana.

Velika akcija USKOK-a (Foto: MUP)
Velika akcija USKOK-a (Foto: MUP) Foto: MUP

Njihova su trgovačka društva služila za primanje uplata, transferiranja dijela uplaćenog novca na račune prodavatelja čeličnih armatura u inozemstvu te izdavanje nevjerodostojnih računa u kojima je neosnovano prikazan iznos PDV-a.

Zločinačko udruženje

Drugim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je šest osoba. Utvrđeno je kako je, u razdoblju od travnja 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine na području Zagreba i Siska, 52-godišnjak kao voditelj poslovanja više tvrtki povezao u zajedničko djelovanje četvero hrvatskih državljana, starosti 70, 47, 24 i 28 godina te 55-godišnjaka slovenskog državljanstva, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim umanjenjem PDV-a za tvrtke u kojima je bio voditelj poslovanja. Poslovanje se također odnosilo na trgovanje čeličnim armaturama.

52-godišnjak je, u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tvrtkama, pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba. Potom je kao djelatnost tvrtki odredio nabavu čeličnih armatura iz inozemstva i njihovu daljnju prodaju trgovačkim društvima na području Hrvatske.

Temeljem predujma koji su tvrtke uplaćivale za nabavu čeličnih armatura, 52-godišnjak je organizirao njihovo plaćanje i nabavu od dobavljača iz inozemstva.

Velika akcija USKOK-a (Foto: MUP)
Velika akcija USKOK-a (Foto: MUP) Foto: MUP

Inozemna trgovačka društva su sačinjavala međunarodne tovarne listove radi isporuke robe u RH, s naznakom da su naručitelji i primatelji tvrtke u kojima je 52-godišnjak bio voditelj poslovanja. Time je lažno prikazano da su ta društva međusobno trgovala, a s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a.

Navedenim kaznenim djelima je počinjena šteta u ukupnom iznosu od oko 75 milijuna kuna jer nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna.

Akcija u šest policijskih uprava

Tijekom utorka 14 osumnjičenih osoba je uhićeno na području policijskih uprava zagrebačke i sisačko-moslavačke. Uskoku su podnesene dvije kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Policajci Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU šibensko-kninske i PU virovitičko-podravske, a na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provode dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

U dosad provedenim pretragama privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija i osobna vozila.

"Osobe se sumnjiči u dva različita kriminalistička istraživanja da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi utajili porez ili bi pomagali u utaji različitog poreza.

Naš dio posla u ovom trenutku će se završiti njihovom predajom pritvorskom nadzorniku kada će nadležno državno odvjetništvo odnosno USKOK obaviti svoj dio posla“, izjavila je Marina Mandić, Voditeljica Službe za odnose s javnošću MUP-a. (S.B/Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju