Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnja se na upalu pluća

U dječjem domu preminula dvomjesečna beba. Ravnateljica: "Propusta nije bilo. Dijete je imalo više dijagnoza. Mi želimo da inspekcija dođe"

Beba, stara ni dva mjeseca, preminula je u nedjelju na sam Uskrs, u domu Klasje u Osijeku. PU osječko-baranjska potvrdila nam je tu informaciju.

PU osječko baranjska potvrdila nam je da je dojavu o smrti djeteta u Domu Klasje dobila 4. travnja oko 16:30. Obdukcija djeteta napravljena je danas u poslijepodnevnim satima, a rezultati ukazuju, kako doznajemo, na sumnju da je dijete umrlo od upale pluća.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka u veljači je dijete oduzelo roditeljima i predalo ga na skrb u dom, piše Jutarnji list.

Dijete je rođeno prerano, a nakon što je mjesec dana bilo u osječkoj bolnici, prebačeno je u dom. Majka je navodno imala dijabetes, a Centar je odlučio da se dijete izdvoji jer majka navodno nije uredno vodila terapiju, a izašla je iz bolnice na vlastitu odgovornost što roditelji objašnjavaju brigom o još šestero djece koje imaju.

Cijela obitelj već nekoliko godina živi zajedno, a prije su im povremeno oduzimali neko od djece. Navodno su dijete u domu posjećivali i dan prije smrti upozoravali da dijete hropće.

"Riječ je o djetetu koje je prijevremeno rođeno i imalo je izraziti faktor rizika"

Ravnateljica Centra za pružanje usluge u zajednici Klasje Miranda Glavaš-Kul rekla nam je da je čitav Dom tužan i u šoku zbog smrti djeteta te da je ono imalo svu moguću skrb. Tvrdi kako propusta u radu i brizi o djetetu nije bilo.

"Dijete je k nama došlo 8. ožujka s intezivnog odjela osječkog KBC-a, neonatologije. Riječ je o djetetu koje je prijevremeno rođeno i imalo je izraziti faktor rizika i više dijagnoza. Ti faktori rizika su i od strane majke i od strane bebe uslijed trudnoće i razvoja. Dijete je rođeno dva mjeseca ranije", objasnila je i dodala kako su o bebi brinule medicinske sestre sa višegodišnjim radnim iskustvom te da je dijete redovito hranjeno, njegovano, pazilo se da redovito pije terapiju, svakodnevno se mjerila tjelesna temperatura. 

"Dijete u niti jednom trenutku nije imalo povišenu tjelesnu temperaturu niti bilo koje druge smetnje, niti simptome koji bi upućivali na razvoj bilo kakve bolesti", ispričala je ravnateljica Doma.

Tvrdi kako je dijete redovito vođeno na liječničke kontrole koje su bile propisane otpusnim pismom. "Dijete je 10. i 18. ožujka imalo dva pregleda te 23. ožujka još jedan, a 26. ožujka je primila i cjepivo. Dakle, to je bio četvrti pregled.

Na svaki taj pregled smo pozivali i roditelje i jednom prilikom su zajedno u pratnji sestre bili i oni nazočni na pregledu", kazala je ravnateljica. 

"Dijete nije imalo nikakve respiratorne smetnje, niti temperaturu. Da je uočena bilo kakva smetnja, bilo kojeg tipa, mi odmah reagiramo i to se može provjeriti sa našom nadležnom pedijatricom u Domu zdravlja koja zna da svaki put reagiramo odmah na bilo kakve smetnje koje imaju djeca, a posebno bi to bilo u slučaju djeteta koje je visoko rizično", istaknula je ravnateljica.

Dolazak inspekcije

Nada se što bržem dolasku inspekcije kako bi se utvrdile sve okolnosti. U stanju su, kaže, šoka i velike tuge. "Izražavamo sućut obitelji i želimo da se sve okolnosti utvrde. Nadležne službe su pozvane odmah toga jutra. Čim je sestra uočila da dijete ne reagira odmah je pristupila reanimaciji, pozvana je hitna pomoć koja je nastavila reanimaciju.

Dakle, nema govora da djetetu nije pružena pomoć odmah. Osim njih, bila je pozvana policija, Županijsko Državno odvjetništvo, dakle, nadležene institucije koje će odraditi svoj posao i utvrditi što se zapravo dogodilo.

Mi nemamo nikakve službene informacije niti smo dobili obdukcijski nalaz da bismo znali uzrok smrti djeteta i u stanju smo najdubljeg šoka i izražavamo najdublju sućut roditeljima i čekamo razvoj događaja, da vidimo informacije koje jesu i što se zapravo dogodilo", rekla nam je ravnateljica Doma Miranda Glavaš-Kul. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene