Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednje dvije i pol godine, u Hrvatskoj su se pojavile 44 nove vrste droga na tržištu, izvijestilo je Ravnateljstvo policije na održanom okruglom stolu o problematici droga.


Ravnateljstvo policije održalo je okrugli stol o problematici droga na kojem su predstavljeni i rezultati istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta o drogama, kao i općenite podatke o tržištu droga.

Vezani članci U vozilu pronađeni kokain i marihuana (Foto: PU zagrebačka) - 1 Pao zagrebački diler: U Golfu prepakiravao i skrivao drogu, policija pronašla kokain i marihuanu Pao diler u Zagrebu (Foto: PU zagrebačka) - 1 U Susedgradu pao diler: Mladić pritvoren, zaplijenjeni marihuana, kokain, novac i pištolj

>> Zaplijenjeni heroin i kokain vrijedni 50.000 kuna

U samo šest mjeseci ove godine, razina novih vrsta droga koje su se pojavile na hrvatskom tržištu, dosegla je razinu iz čitave 2010. godine, kad ih se ukupno pojavilo 12. 2011. godine u Hrvatskoj se pojavilo 15 novih droga na tržištu, a prošle godine tek pet novih droga.

U sat vremena...

Cijene droga, istaknuli su u Ravnateljstvu policije, generalno su u padu, pogotovo hašiš i metamfetamin.

U spomenutom istraživanju, koje je provedeno nad uzorkom od 582 osobe, s prosjekom starosti od 35 godina, od kojih su njih više od 50 posto dugogodišnji ovisnici o drogama, postavljeno je i pitanje koliko se brzo može nabaviti droga u sat vremena.

Ispitanici, točnije njih 36,2 posto njih reklo je kako se u prvih sat vremena najbrže može nabaviti marihuana. Njih 22,5 posto isto je reklo za nabavu tableta metadona, dok je 14,6 posto ispitanika reklo kako se u sat vrmena može nabaviti i heroin.

Ispitivanjem je dobiven i podatak kako se droga sve više i više dostavlja u kuću naručitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook