Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeno dvoje djece

Stanovnici Kistanja zabrinuti nakon eksplozije mine u ruševini: ''To nije u vlasništvu općine, pa nema ni sanacije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca su bombu našla u napuštenoj zgradi općine u Kistanjama. Pomoć im je pružena u kninskoj bolnici, no nisu životno ugrožena

Dvoje djece ozlijeđeno je u utorak nakon aktiviranja eksplozivne naprave u Kistanjama kod Knina, za koju su pirotehničari utvrdili kako je vjerojatno riječ o ručnoj bombi zaostaloj iz II. svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija Uzorno ponašanje Tata i mama prijavili dijete policiji i zaradili pohvalu: "Zaista su dali primjer"

U šibensko-kninskoj Policijskoj upravi doznaje se kako se eksplozija dogodila iza 13 sati.

"Policija je dojavu da je dvoje djece ozlijeđeno zaprimila u 13,40 sati. Djeci se pruža pomoć u bolnici u Kninu i nisu životno ugrožena. Pirotehničar je izašao na mjesto događaja i prema tragovima je utvrđeno da bi se moglo raditi o ručnoj bombi iz II. svjetskog rata, takozvanoj 'talijanki'“, kazala je policijska glasnogovornica Marica Kosor.

Djeca su bombu pronašla u napuštenoj zgradi u blizini zgrade općine.

Deseci napuštenih i ruševnih građevina koje kriju opasnosti u Kistanjama su problem dugi niz godina. Roditelji i mještani nakon nemilog su događaja u velikom strahu.

Da bi općina i njezino komunalno redarstvo trebali biti prvi na potezu, potvrđuje i Ministarstvo graditeljstva, pozivajući se na Zakon. ''U provedbi nadzora komunalni redar rješenjem naređuje vlasniku zemljišta, odnosno nositelju prava građenja, uklanjanje ruševine zgrade'', stoji u priopćenju iz ministarstva.

U Općini Kistanje pred kamere ne žele. Kratko su tek poručili da, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pitanje ruševnih građevina još uvijek nema konkretnog rješenja.

To potvrđuju i u kistanjskoj osnovnoj školi, u čijem susjedstvu djeci također prijeti opasnost, zbog čega su tražili sanaciju. ''Međutim, općina nema nadležnost nad tim nekretninama, to nije njihovo vlasništvo'', kaže ravnateljica OŠ Kistanje Sanja Marasović Stručić. Ravnateljica dodaje i da u školi s djecom imaju radionce i posjete nadležnih kako bi se ovakvi slučajevi spriječili. 

Nažalost, dječja je radoznalost ovog puta bila jača. Nakon istrage će biti utvrđeno jesu li uz opasnost u susjedstvu doista cijelo vrijeme i živjeli. (Hina/Š.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene