Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestali napadi na homoseksulace

'Žrtve ne vjeruju institucijama države'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje vrijeme ne prođe vikend, a da netko pod okriljem noći ne biva pretučen zbog svoje seksualne orijentacije

'U subotu, 6. studenoga oko 3 sata na području Centra, Tomislavov trg, dvojica su nepoznatih počinitelja verbalno a potom i fizički napali 44-godišnjaka vrijeđajući ga zbog seksualne orijentacije', izvijestila je zagrebačka policija.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Muškarcu je u bolnici Sestara milosrdnica pružena liječnička pomoć i utvrđene su mu teže tjelesne ozljede. Prošli vikend dvojica napadača zaskočila su dvojicu mladića od 22 i 27 godina ispred noćnog kluba Sirup na Sveticama. Udarali su ih palicama po glavi, pošpricali ih suzavcem te jednog od njih rezali staklom pivske boce.

 Žrtve su te noći išle na proslavu Halloweena te su bili maskirani u Drakulu i pogrebnika. Napadnuti su kad su odlazili sa zabave i to samo zato što su homoseksualci

>> Pretukli maskirane mladiće, špricali suzavcem i rezali staklom

>> Karamarko osudio napad potaknut homofobijom

Žrtve takvog nasilja najčešće napad i ne prijavljuju jer se boje javnog otkrivanja svoje seksualne orijentacije, i nemaju povjerenja u institucije ove države', ističe gay aktivistkinja Sanja Juras napominjući kako takvi zločini u većini slučajeva i ne budu okarakterizirani kao zločini iz mržnje što najčešće i jesu. Juras poziva na edukaciju svih koji sudjeluju u istragama napada povezanih s homofobijom, od policijskih službenika do sudstva.

'Pozivamo sve osobe koje su bile žrtve napada zbog svoje seksualne orijentacije da se jave udrugama Iskorak i Kontra. Mi ćemo im osigurati pravni tim kao i anonimnost', kazala je Juras za Dnevnik.hr.

Vidite li homofobiju kao problem hrvatskog društva?

  • Da
  • Ne
  • Što je homofobija?

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene