Policija, ilustracija
Policija, ilustracija Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Karlovački policajci završili su istragu nad 55-godišnjim i 51-godišnjim državljaninom Hrvatske i 53-godišnjim dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije. Policija ih tereti za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu četvero hrvatskih državljana rođenih 1938., 1936., 1942. i 1913. godine.


Policija trojicu muškaraca sumnjiči da su 16. studenoga 1991. godine sudjelovali u napadu paravojnih jedinica takozvane Republike Srpske u mjestu Batnoga kod Cetingrada i počinili ratni zločin, ubili tri osobe i ranili jednu ženu.

Vezani članci Privođenje osumnjičenog u Osijeku - 2 Osumnjičenom za ratne zločine na Ovčari određen istražni zatvor: '91. je imao samo 17 godina Ilustracija Uhićeni bivši vojnici bosanskih Srba: Sudjelovali u ubojstvu više od 70 civila

Policija sumnja da je 55-godišnjak, kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedio, a 53-godišnjak i 51-godišnjak su prilikom napada na zaseok Pećine iz vatrenog oružja zapucali prema civilima u bijegu. Ubili su muškarca rođenog 1938. godine i ranili ženu rođenu 1936. godine.

Isti dan, u nastavku napada i nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i neposredno po zauzimanju mjesta Ponor na području Cetingrada, 55-godišnjak je zapovjedio 53-godišnjaku da ubije dvoje zarobljenih civila (rođenih 1942. i 1913. godine) koje su prije toga pripadnici diverzantskog voda zlostavljali i ponižavali, što je on učinio.

"Opisani način postupanja osumnjičenih protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te će Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci biti dostavljena kaznena prijava. Osumnjičeni su nedostupni nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njima raspisana potraga", priopćeno je iz PU karlovačke.