Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisana potraga

Trojica muškaraca osumnjičena za ratni zločin kod Cetingrada: Pucali u civile, ubili tri osobe i ranili ženu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovački policajci završili su istragu nad 55-godišnjim i 51-godišnjim državljaninom Hrvatske i 53-godišnjim dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije. Policija ih tereti za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu četvero hrvatskih državljana rođenih 1938., 1936., 1942. i 1913. godine.

Policija trojicu muškaraca sumnjiči da su 16. studenoga 1991. godine sudjelovali u napadu paravojnih jedinica takozvane Republike Srpske u mjestu Batnoga kod Cetingrada i počinili ratni zločin, ubili tri osobe i ranili jednu ženu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Palili i pljačkali kuće hrvatskih civila: Protiv dvojice bivših vojnika JNA podignuta optužnica za ratni zločin Slika nije dostupna Zločin iz 1991. Policija riješila slučaj star 28 godina? Dvojica osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu

Policija sumnja da je 55-godišnjak, kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedio, a 53-godišnjak i 51-godišnjak su prilikom napada na zaseok Pećine iz vatrenog oružja zapucali prema civilima u bijegu. Ubili su muškarca rođenog 1938. godine i ranili ženu rođenu 1936. godine.

Isti dan, u nastavku napada i nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i neposredno po zauzimanju mjesta Ponor na području Cetingrada, 55-godišnjak je zapovjedio 53-godišnjaku da ubije dvoje zarobljenih civila (rođenih 1942. i 1913. godine) koje su prije toga pripadnici diverzantskog voda zlostavljali i ponižavali, što je on učinio.

"Opisani način postupanja osumnjičenih protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te će Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci biti dostavljena kaznena prijava. Osumnjičeni su nedostupni nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njima raspisana potraga", priopćeno je iz PU karlovačke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene