Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gušenje monoksidom

Split potresen tragedijom: 'Bila je u beživotnom stanju kad je došla Hitna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici splitske pedijatrije nadljudskim su naporima pokušali spasiti bebu, ali, na žalost, nije joj bilo spasa.

Djevojčici je konstatirana smrt u 10.40 sati, nakon što su je liječnici 45 minuta bezuspješno pokušavali reanimirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna uputa Policija upozorila građane na "tihog ubojicu" Ilustracija Istraga slijedi Užas u Požegi: Djeca se otrovala plinom, hitno su prebačena u bolnicu

Razbili su prozor

'Djevojčica nije davala znakove života ni u 9.55 sati kada ju je dovezla Hitna medicinska pomoć. Iako je dovedena u beznadnom stanju, odmah smo pristupili reanimaciji. Na žalost, nije se moglo učiniti ništa', rekao nam je docent Neven Pavlov, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Obitelj je pronašla očeva sestra koja je kucala na vrata prizemnog stana u staroj kamenoj kući. Kako joj nitko nije otvarao, uspaničila se i razbila prozor.

Pozvani i vatrogasci

Susjedi pričaju da je prizor koji je zatekla bio jeziv: njezin brat i dijete ležali su na krevetu u nesvijesti, a žena je bila pri svijesti, ali potpuno dezorijentirana. Odmah je zvala 112 i vozilo Hitne pomoći je krenulo. Međutim, uske i zaleđene kamene ulice bile su poput stakla.

'Bili smo u kafiću i gledali kako se dva vozila Hitne pomoći vrte i pokušavaju popeti po skliskoj cesti. Nisu uspjeli i otišli su okolo. Onda smo čuli gospođu, sestru unesrećenog, kako zapomaže i doziva upomoć. Otrčali smo do stana i došli gotovo u isto vrijeme kada i Hitna. Ušli smo kroz prozor, oni su ležali na krevetu, vrlo blijedi... Strašno, još sam potresen! – ispričao nam je susjed Ivan Čondić.

Kaže da kineska obitelj u Splitu živi pet godina. Bili su povučeni i vrijedni ljudi. 'Da su ulice očišćene i da je Hitna pomoć došla ranije, možda se ovo ne bi dogodilo!', ogorčeni su stanari Rokove ulice. Međutim, Leo Luetić, ravnatelj Hitne medicinske pomoći, tvrdi da se preuveličava i da je transport protekao brzo i regularno.

>> Osijek: U stanu pronađena mrtva žena

'Trebalo je 25 minuta od poziva do njihova dolaska do bolnice, uključujući i zbrinjavanje na licu mjesta, što znači da se vozilo ‘vrtjelo’ 20 sekundi!', rekao nam je dr. Luetić. 'Djevojčica je već bila u beživotnom stanju kada smo došli po nju', potvrdio je.
Inače, odmah nakon dojave pozvani su i vatrogasci koji su trebali prokrčiti put, ali dr. Luetić kaže da njihova intervencija na koncu nije bila potrebna.

U čekaonici splitske bolnice zatekli smo rodbinu nesretne obitelji, članove kineske zajednice u Splitu i njihove prijatelje. Pod dojmom su tragedije, šokirani i užasnuti. Čekali su vijesti od liječnika, u žalosti zbog smrti bebe i u strahu za živote njezinih roditelja.

Kako su se otrovali, znat će se nakon policijskog očevida. Pretpostavlja se da su se grijali na drva, a nisu provjetravali stan te u prostoriji nije bilo dovoljno kisika. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene