Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obnašanje dužnosti zapovjednika Kopnene vojske preuzeo je Kruljčev zamjenik brigadni general Zvonko Peternel.


Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac i još četiri osobe uhićene zbog navodnih malverzacija sa zemljištem, nakon što je odlučeno da noć provode u jedinici za zadržavanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Osijeku, bit će odvedeni na ispitivanje u osječki USKOK.

Vezani članci Vlatko Cvrtila, stručnjak za međunarodnu sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjak za međunarodnu sigurnost: "Da su Srbija i Kosovo bili prepušteni sami sebi – sigurno bi došlo do eskalacije" Slika nije dostupna General Kruljac aktivno se branio pred USKOK-om, odbacio optužbe

Hrvatska se prvi put suočava s jednim ovakvim slučajem. Razgovarali  smo sa stručnjacima o tome kakve će procedure Ministarstvo obrane morati provesti prema uhićenom generalu te kakva mu je vojna budućnost.

'To je jedna tempirana bomba koja je vidljiva već 10-ak godina', smatra Igor Tabak, vojni analitičar. Sada bi mu državno odvjetništvo moglo odrediti pritvor da ne pobjegne ili ne utječe na svjedoke. 'Ako tu bude pritvor to je mjesec dana to je mnogo prema tome tu bi moglo doći do razrješenja zapovjedne dužnosti, puno je tu nepoznanica, ovo je po mnogo čemu primjer bez presedana', dodaje Tabak.

U pritvoru ne može obnašati svoje vojne dužnosti, pa MORH mora pribjeći udaljenju iz službe. Dobivat će 70 do 80 posto manju plaću. 'Kad se dođe do pravomoćne presude, ako će ta pravomoćna presuda biti viša od nekoliko godina, onda nastupaju razlozi za ukidanje čina', pojasnio je Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Ako ga nečasno otpuste, ostaje bez vojne mirovine. Zato bi se ubrzo nakon izlaska iz pritvora a prije presude general mogao odlučiti - tražiti umirovljenje. Zakonski ispravno, moralno upitno. Ali stručnjaci tvrde, Hrvatska unutar NATO-a ovime nije posebno osramoćena.

Postoje primjeri i u drugim državama Natoa gdje su časnici bili uključeni u korupcijske afere i kasnije nečasno otpušteni zbog nabave zrakoplova helikoptera, ili nekih drugih vojnih sredstava. A hrvatski časnik, koliko se sada zna, nije zaradio na vojnim sredstvima, no sumnja se, vojska mu je bila sredstvo zarade.