Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sintetičke droge

Tableta ecstasyja iz RS u Zadru košta 12 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ecstasy nikad nije bio jeftiniji. Na zadarskom području jednu tabletu te sintetičke droge može se nabaviti za dvanaest kuna.

Zadarske ulice ecstasyjem opskrbljuje Republika Srpska, gdje je bilo otkriveno nekoliko laboratorija za proizvodnju sintetskih droga. Pedagog i sociolog dr. sc. Zlatko Miliša za Slobodnu Dalmaciju je rekao da je zabrinjavajuće da ne postoje stručne studije o toj problematici, kao ni istraživanja o utjecaju istodobnog uzimanja ecstasyja i alkohola. Zabrinjavajući podaci niknuli su iz okruglih stolova i tribina s roditeljima i učenicima. Došao je do zaključka da je među mladima trend kombiniranje ecstasyja s pivom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velike količine ecstasyja Dvojica krijumčara uhićena na granici, policija pronašla drogu, a oni se branili: "Prevozimo čaj u rinfuzi" Sandrine Josso skandal u Francuskoj Političarka optužila kolegu da joj je stavio drogu u piće: “Drhtala sam i znojila se, a onda sam ga vidjela... Rekla sam si - bježi!"

'Iako mogu govoriti samo na temelju vlastite ocjene, do koje sam došao u brojnim razgovorima, u pitanju je očito fenomen svjesne autodestrukcije. Ne postoje medicinski podaci, no učinak istodobnog miješanja ecstasyja i piva može biti hiperaktivnost, jaka amnezija, pa čak i fobije kao što je, primjerice, manija proganjanja,' rekao je Miliša. Na ljestvici ovisnosti esctasy je rangiran kao droga koja stvara umjereno snažnu ovisnost.

Simptomi: Široke zjenice i pojačana aktivnost

Prof. dr. sc. Slavko Sakoman ovisnosti naziva najozbiljnijim javnozdravstvenim i sociopatološkim problemom suvremenog svijeta te upozorava da je znatan dio heroinskih ovisnika u 17. i 19. godini života uzimao ecstasy i speed. Sakoman upozorava roditelje da obrate pozornost na fizičke simptome koje imaju konzumenti ecstasyja: široke zjenice i pojačanu motoričku aktivnost. Dodao je i da su učinci uzimanja te droge poremećeni misaoni procesi i nekritičnost, a što je kod brojnih konzumenata bio i razlog uzimanja ecstasyja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene