Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na suđenju Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi Media svjedočili su prvi svjedoci obrane, član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić. Sud je prihvatio i nove svjedoke obrane među kojima su Thompson i Mate Mišo Kovač.


Darko Milinović svjedočio je danas da Sander nije nikoga sputavao u radu članova predsjedništva stranke, a za sebe da je imao potpunu autonomiju te da je tako bilo i s rizničarem Mladenom Barišićem i glavnim tajnikom Ivanom Jarnjakom. Barem jednom godišnje predsjedništvo stranke dobivalo je izvještaj o financijskom poslovanju. Kaže da je to prolazilo pet razina kontrole medija među kojima je bila i državna revizija. Dodao je da nije primijetio da je Sanader nikada uzurpirao prava kod financijskih pitanja i smatra da to nije ni mogao mimo glavnog tajnika.

Vezani članci Gordan Jandroković Gordan Jandroković: ''Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv'' Ivo Sanader Oporba većinom zadovoljna presudom Vrhovnog suda, neki su i cinični: ''Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio, pa neće ni sada''

Pojasnio je da se stranka financirala iz tri izvora, državnog proračuna, donacija i članarina, pred izbore 2007. je HDZ imao prihode 40 milijuna kuna za plaće se trošilo pet milijuna, a Maček je kao šef kampanje rekao da će se potrošiti oko 18 milijuna. Za crni fond je prvi puta čuo iz medija, a Fimi media se nikada nije spominjala kao stranačka agencija. Nikada nije čuo, kaže, da plaćanja idu mimo računa.

Milinović je rekao da je Branki Pavošević bio nadređen glavni tajnik i nije primijetio da bi ona imala povlašteni položaj kod Sanadera. Nevenku Jurak, tvrdi, nikad nije vidio ni u stranci ni u vladi.

Tužiteljica je s unakrsnim ispitivanjem krenula prilično oštro. Sanader joj je prigovorio da je agresivna, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović dodao da je isprepadala svjedoka. Na ovo su se svi u sudnici nasmijali, a sutkinja je rekla da ne vjeruje da bi se svjedok mogao bojati tužiteljice, no zamolila ju je da bude blaža kako se svjedok ne bi bojao. Milinović je rekao da nema problema i neka nastavi.

Rekao je da nema saznanja na koji su način plaćani računi stranke niti zna nešto o neformalnim odnosima Barišića i Pavošević s Ivom Sanaderom. Potvrdio je da su oni na svoje funkcije imenovani na prijedlog stranke

Svjedoči Bebić

Nakon Milanovića svjedoči i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji kaže da nije bilo razloga za bilo kakva dodatna sredstva u HDZ-u osim u kampanji kad su se prikupljale donacije jer je trebalo kupiti rekvizite poput kapa, šalova.. Sutkinja ga je podsjetila i na vjetrovke.

U Predsjedništvu se nije gubilo puno vremena na financijska izvješća, tvrdi. On je konkretno vjerovao i imao puno povjerenje da računovodstvo i glavni tajni rade pošteno. Za uže Predsjedništvo kaže da je obavljalo samo operativni posao pripreme glavnog Predsjedništva.

Bebić kaže da Sanader nije uzurpirao stranačke financije niti je to mogao ići mimo statuta stranke i mimo glavnog tajnika.

Bebić nasmijao sudnicu

Sanadera poznaje od početka '90-ih i već tada je imao po zidovima puno slika i međusobno su si znali darivati slike. Obilazili bi zajedno i galerije, no tvrdi da Barišić nije išao s njim. Isto tako s njima, dodaje, nije išao ni na zajedničke večere i ljetovanja. Tu je Bebić na pitanje Sloković kako su nabavljali hranu za jahtu nasmijao sudnicu. Kaže, svak' bi nešto donio, on najviše jer je iz doline Neretve. Ako će to drugi priznati, voće, povrće, meso, kvasine.

Također ne sjeća se da bi se Barišić vozio s njima u busu u kampanjam, a to je društvo opisao kao veselo. Znali su se zabavljati, pjevati, kao pravi prijatelji.

Fimi media ili crni fondovi nikada kaže nisu doprli do njegovih ušiju. Kampanje je kaže radila agencija Masol. Jurak je, dodaje, danas prvi put vidio na hodniku suda, a u Vladi ili HDZ-u nikada.

Tvrdi da je Sanader dolaskom na čelo stranke počeo provoditi načelo supsidijarnosti i davati odgovornost lokalnim vodstvima, zbog čega se održalo niz skupova i "mini sabora".

Dnevni red predsjedništva stranke sastavljan je u dogovoru predsjednika stranke i glavnog tajnika, a članovi su mogli na sjednici predlagati točke dnevnog reda. Prije sjednice predsjedništva održavali su se sastanci užeg predsjedništva koje nije regulirano statutom ali je faktički postojalo, rekao je svjedok.

Na predsjedništvu je čuo da HDZ-ovo vozilo nije tehnički sigurno i da bi ga trebalo zamijeniti sigurnijim. On je shvatio da se tim vozilom neće voziti samo predsjednik stranke.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Mario Zubović i Jerko Rošin.

Sud je danas prihvatio nove svjedoke obrane, među kojima su uz bivše ministre i direktore javnih tvrtki i pjevači Mišo Kovač, Marko Perković Thompson i Nina Badrić koji su nastupali u kampanjama HDZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju