Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za zloporabu položaja

Suđenje Vejnoviću odgođeno za sredinu svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska drugooptuženog Miroslav Krpana na zagrebačkom Županijskom sudu odgođen je nastavak suđenja bivšem hrvatskom veleposlaniku u Libiji Jovanu Vejnoviću optuženom za zlouporabu položaja i ovlasti jer je preko veleposlanstva nabavljao alkohol za radnike hrvatskih tvrtaka u toj sjevernoafričkoj zemlji u kojoj je alkohol zabranjen.

Drugooptuženi Krpan kojeg Uskok tereti da je bivšem veleposlaniku pomagao u zlouporabama nije došao na današnju raspravu jer je na svom radnom mjestu u Libiji, pa je sudac Siniša Pleše iduće ročište zakazao za 13. svibnja. Uskok Vejnovića tereti da je od početka 2006. do kraja 2008., koristeći se diplomatskom povlasticom, u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena za radnike Crosca i Ine naručio više od 5 tisuća litara alkoholnih pića za oko 46 tisuća dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši veleposlanik RH 'Alkohol se uvozio pod krinkom bijele tehnike' Slika nije dostupna Suđenje Vejnoviću 24. ožujka Uskoro suđenje veleposlaniku za uvoz alkohola

Vejnović je na posljednjoj raspravi iznoseći obranu ustvrdio da nije kriv za zlouporabu položaja i ovlasti, da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) cijelo vrijeme znalo da se preko veleposlanstva nabavlja alkohol za hrvatske radnike u Libiji, te da je to praksa svih zapadnih zemalja. I drugooptuženi Krpan odbacio je optužbu.

>> Potvrđena optužnica: Vejnović ipak ide na sud

U dosadašnjem tijeku suđenja izvedeni su gotovo svi dokazni prijedlozi i preostalo je jedino utvrditi je li Libija potpisnica Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koju je, tvrdi Uskok, Vejnović prekršio jer je iskoristio privilegirani položaj za nabavu alkohola osobama koje nemaju diplomatski status. U medijima se nagađalo da je Vejnović diplomatski kadar bivšeg predsjednik Mesića te da je MVPEI pokrenuo postupak jer je podnesena kaznena prijava protiv bivšeg hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Nevena Jurice, koji je bio blizak tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene