Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sudskoj vještakinji pritvor zbog 100 tisuća eura mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Mlađan Prvan odredio je jednomjesečni pritvor sudskoj vještakinji iz Omiša i njezinoj sestri koje USKOK sumnjiči za primanje mita od 100 tisuća eura, odnosno za pomaganje u tom kažnjivom djelu.

Pritvor im je određen na zahtjev USKOK-a radi sprječavanja ometanja istrage, odnosno onemogućavanja utjecaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije - dokaznog materijala, kazao je sudac Prvan.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente

Ni USKOK ni sudac ne navode identitet osumnjičenih, no mediji su izvjestili kako je riječ o sudskoj vještakinji Anki Samardžić i njezinoj sestri Mariji Lulić.

Uskok je utvrdio osnovanu sumnju da je prvoosumnjičenica, od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. u Omišu, kao stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke koju je raspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odredilo za provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja, tražila i primila mito, u obnovljenom kaznenom postupku koji se pred tim sudom vodi protiv jednog okrivljenika.

Okrivljenik je prethodno u odsutnosti osuđen zbog kažnjivog djela pljačke na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina. 

>> Zbog mita privedene djelatnice suda

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica od njega u više navrata zatražila iznos od 100.000 eura kako bi izradila nalaz i mišljenje na temelju kojeg bi u ponovljenom suđenju bio oslobođen. Pri tome ga je pitala što misli kolika je cijena njegove slobode i koliko će novca izgubiti za šest godina provedenih u zatvoru te mu rekla kako smatra da 100.000 eura nije puno. Nakon prethodnih telefonskih dogovora, od njega je u tri navrata primila zatraženi iznos od 100.000 eura.

Drugoosumnjičenica, njena sestra, koja je inače pravnica i sudska vještakinja u Zagrebu, sumnjiči se da je u istom razdoblju, s otoka Paga i iz Zagreba, putem telefona savjetovala prvoosumnjičenicu kako će od okrivljenika tražiti novac te izraditi vještački nalaz i mišljenje koje će dovesti do oslobađajuće presude, ujedno se dogovarajući da joj prvoosumnjičenica nalaz i mišljenje prije dostave sudu pošalje faksom kako bi ga pregledala.

Mediji su izvijestili kako je s USKOK-om u provođenju istrage protiv vještakinje surađivao okrivljenik od kojega je tražila mito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene