Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitski Odsjek USKOK-a podignuo je, nakon istrage, optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv sudske vještakinje iz Omiša (1950.) zbog primanja mita te njezine sestre (1946.) koja joj je pomagala u izvršenju kažnjivog djela.


USKOK ne navodi identitet osumnjičenica, no mediji su pri privođenju 25. rujna izvijestili kako je riječ o sudskoj vještakinji Anki Samardžić i njezinoj sestri Mariji Lulić.

Vezani članci Radimir Čačić Čačić o posrnulom međimurskom županu Posavcu: "Morao bi biti debilan da prizna mito. On je tada to primio u kampanji i to nije problem" Granični prijelaz, ilustracija Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj"

Prvookrivljena Anka Samardžić (57) optužena je da je od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. na širem omiškom području, kao stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke, tražila i primila mito.

Nju je Raspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odredilo za provedbu knjigovodstveno-financijskog vještačenja u obnovljenu kaznenom postupku koji se pred tim sudom vodi protiv okrivljenika koji je u odsutnosti osuđen za pljačku na zatvorsku kaznu od šest godina.

Prvookrivljenica je od njega u više navrata zatražila 100.000 eura kako bi izradila nalaz i mišljenje koje bi u ponovljenu suđenju pridonijelo oslobađajućoj presudi. Pritom ga je pitala što misli kolika je cijena njegove slobode, rekavši mu kako 100.000 eura nije puno. Nakon telefonskih dogovora i susreta od njega je u tri navrata primila zatraženih 100.000 eura.

Drugookrivljenica Marija Lulić, inače pravnica i sudska vještakinja u Zagrebu, optužena je da je u navedenu razdoblju s otoka Paga i iz Zagreba telefonski savjetovala i upućivala sestru kako će od okrivljenika tražiti novac i izraditi vještvo koje će pridonijeti oslobađajućoj presudi. Pritom se dogovarala s prvookrivljenicom da joj vještački nalaz s mišljenjem, prije nego ga dostavi sudu, faksira kako bi ga pogledala.

Sestrama je 25. rujna bio određen jednomjesečni pritvor za primanje mita i pomaganje u tom kažnjivom djelu na zahtjev USKOK-a kako bi se spriječilo ometanje istrage, odnosno onemogućio utjecaj na svjedoke i uništavanje dokumentacije te dokaznog materijala. 

Mediji su već bili izvijestili kako je s USKOK-om u istrazi protiv vještakinje surađivao okrivljenik od kojega je tražila mito.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju