Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na suđenju Draženu Slavici prvi je svjedočenje započeo Stipe Božić, pročelnik HGSS stanice Split.


U sudnici se pojavio u ulozi svjedoka bivši ministar Berislav Rončević. Tvrdi da je izvješće o nesreći dobio tu večer oko 20 sati te da nije znao da ima poginulih. 'Informacije su bile kaotične', rekao je Berislav Rončević.

Vezani članci Slika nije dostupna Kopilot kanadera: Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći Slika nije dostupna Jurin: Najveći problem u kornatskoj tragediji bilo je pucanje sustava veze

Čedo Prodanović, odvjetnik optuženog Dražena Slavice, izrazio je nezadovoljstvo u sudnici jer smatra da tužitelj vodi ispitivanje kao da su optuženi članovi GSS-a.

'Stanje je bilo šokantno, brojali smo mrtve, a nismo ni znali koliko je vatrogasaca na terenu. Na helikopteru nije radilo vitlo, da je bilo ispravno, sve bi ih izvukli za 10 minuta', rekao je Stipe Božić u sudnici zadarskog Županijskog suda.

Dodao je kako je kasnije popustila i brava koja je držala fiksno uže pa su 45 čekali sljedeći helikopter za sljedeću turu spašavanja.

>> Kopilot kanadera: Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći

Božić se kobnog dana spustio među stradale vatrogasce poslije 18 sati.

'Pronašli smo petoricu mrtvih. Razgovarao sam sa svima koji su bili živi i rekli su mi da ih je nešto poklopilo. Nisu govorili kako su stradali, a Frane Lučić je upotrijebio izraz da ih je nešto 'zakapunjilo'. Gestikulirao je rukama i kao da je time htio reći da je preko njih prošao vatreni val. 'Bili su opečeni, zabrinuti za svoje zdravlje i pitali su što će biti s njima' svjedočio je Božić i dodao da mu je kolega iz GSS-a kazao da mu je Frane Lučić rekao da je da ih je vatra poklopila u trenutku kad su išli marendati, odnosno potražiti hlad ispod jedne divlje kruške.

Rekao je da nisu imali telefonsku vezu tijekom akcije i kako je i ranije bilo problema s vezama te da su na to upozorili Ministarstvo zaštite okoliša, ali oni ne daju mobilnim operaterima postavljanje baznih stanica na zaštićenim područjima.

Suđenje Draženu Slavici, bivšem vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za niz propusta zbog kojih je na otoku Kornatu pri gašenju požara život izgubilo 12 vatrogasaca, nastavlja se 9. lipnja. Svjedočiti bi trebao Nikola Gažo, vojni pilot iz Splita i Tomislav Vuko, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju