Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava na autocesti

'Stakla su počela pucati, cure su bile krvave...užas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čudo je spasilo 52 putnika iz Velike Gorice koji su jučer rano ujutro autobusom krenuli na ekskurziju u Biograd.

Autobus je sletio s autoceste, završio u jarku. Srećom, nitko nije ozbiljnije stradao. Kao u filmu. Vozač Euroturista s 52 djece izgubio je nadzor nad autobusom. Probio je zaštitnu ogradu, prešao na suprotni trak, provukao se između dva automobila i sletio u jarak. Na mjestu nesreće bio je stravičan prizor i potresni kadrovi preživjelih školaraca u zagrljaju uznemirenih roditelja. 'Prvo smo zagrebali u ogradu, zemlja je izlazila, onda smo pali u jamu. Curice su počele plakati, vrištati, počeli smo izlaziti iz autobusa', rekao je Stjepan, ozlijeđeni dječak. Nakon nesreće na autocesti kod Karlovca, ekipa vatrogasaca i policije prevezla ih je u bolnicu. Sa strahom u očima prisjećaju se kobnog puta.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Miro Bulj OPASNOST NA CESTI Bulj pisao Plenkovićevu ministru: ''Butkoviću, je li Vas sramota da našu djecu prevoze 30 godina stari autobusi, stariji od Biblije?''

>> VIDEO: Bus pun djece sletio s autoceste, vozač automobila jedva izbjegao nalet

'Kad smo počeli iskakati, onda sam vidjela da su stakla počela pucati. Cure su bile krvave. Samo je krenula krv na usta, užas je bilo', rekla je Marijana, ozlijeđena djevojčica. Čim su čuli za nesreću šokirani roditelji pojurili su prema Karlovcu. 'U biti, kad sam vidio, kad sam prolazio i vidio da su probili dvije trake to je strašno, razmišljam što je moglo biti, ali hvala Bogu dobro je', rekao je Vladimir Hamilton, otac ozlijeđene djevojčice. Nadljudskim naporima karlovačka bolnica jutros je na vrijeme uspjela zbrinuti svu djecu. Liječnici, kirurzi, medicinske sestre, za sedmaše iz autobusa brinu se svi.

Snimke nesreće pokazuju koliko je opasna bila situacija u kojoj se našlo 52 putnika koji su niti sat vremena ranije krenuli na ekskurziju na more 'Nitko nije u životnoj opasnosti. Svi će biti, s obzirom na način povređivanja, zadržani na opservaciji i hospitalizaciji unutar 24 sata u općoj bolnici Karlovac. To je ukupno 34 osobe', rekao je Nedjeljko Strikić, ravnatelj opće bolnice Karlovac. I dok policija još uvijek ne otkriva uzrok nesreće, navodno je vozaču autobusa tijekom vožnje pozlilo. Blijed, u šoku i s ogrebotinama nije smogao snage pred kamere. Roditelji ozlijeđene djece ga ne krive. 'Čovjeku je pozlilo. To su čak i vidjeli. Neka djeca su vidjela da se čovjek srušio. Ja bih ga opet pustio. Mislim, imam povjerenja. Svakom se to moglo dogoditi, tko god da je vozio', rekao je Željko Romčević, otac ozlijeđenog dječaka. Ozlijeđenu dječicu danas gotovo nema tko nije posjetio. Kardinal Bozanić vijest o izlijetanju autobusa čuo je dok je služio misu u Karlovcu i odmah krenuo put bolnice.

'Svakom djetetu sam poklonio medaljicu Majke božje bistričke da ih ubuduće čuva u životu', rekao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Umjesto u Biogradu na Moru ozlijeđeni sedmaši završili su u bolnici. Sutra bi mogli biti pušteni kućama, a ekskurzija im više nije u prvom planu. I drugi autobus koji je stigao u Biograd u međuvremenu se vratio u Goricu. U maturalnom planu bilo je svašta, no sad je najvažnije da se svi dobro oporave i zaborave strašnu nesreću.

Što je izazvalo nesreću?

Iz rekonstrukcije događaja jasno je koliku su sreću imala djeca. Njihov autobus za dlaku je izbjegao vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera. No, zašto je vozač izgubio nadzor i probio ogradu? Svjedoci kažu da je u jednom trenutku samo klonuo. Odvezen je u bolnicu i zna se samo da nije bio pod utjecajem alkohola. No, vrlo je vjerojatno kako kvar na autobusu nije uzrok izlijetanja. 'Autobus je star godinu dana, 2009. godine tako da je sve što se ispravnosti tiče ispravno', rekao je Miroslav Lukina, ophodar dionice Zagreb-Karlovac.

Djecu iz Velike Gorice posjetila je premiejrka Jadranka Kosor i njihov gradonačelnik. 'Djeca su u šoku što je i razumljivo s obzirom na okolnosti koje su se događale tamo na autocesti možemo bogu zahvaliti da nije bilo većih i značajnih ozljeda', rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice. Djecu je spasilo i to što se autobus nije prevrnuo. Nakon nesreće počela je operacija dizanja olupine. Operacija je bila zahtjevna. Izravnati grdosiju od 18 tona, onda je izvući uz strminu. Autobus je izvučen nakon pet sati manevara. Što je izazvalo nesreću policija upravo pokušava rasvijetliti. Ali ono što je sigurno, djecu je od težih ozljeda i frontalnog sudara spasilo pravo čudo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene