Ilustracija (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL

Zbog pokušaja krijumčarenja četvorice iranskih migranata u dobi od dvadesetak godina, protiv njihova vršnjaka, 23-godišnjeg mladića iz Dalmacije, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma.


Tužiteljstvo je u srijedu objavilo kako 23-godišnjaka tereti da je kao dio šire međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi, za dogovorenih 1300 eura pokušao ilegalno prevesti Irance preko hrvatskog teritorija.

Vezani članci Mario Jurič Splitskom "zlatnom kokom" idućih 40 godina upravljat će gradska tvrtka: "Cijene nekretnina u blizini sad abnormalno rastu" Ukradeni respiratori U Zagrebu pao koronaprofiter: Iz Švedske nabavio 24 ukradena respiratora pa ih htio preprodati. Policija mu ih pronašla u kafiću

U optužnici stoji da je on od zasad nepoznate osobe 17. prosinca putem mobilne aplikacije dobio poruku da su iranski migranti nezakonito ušli u Hrvatsku, s podacima gdje se točno nalaze.

Svojim BMW-om dubrovačkih registracija dan poslije se dovezao do lokacije gdje su ga čekali Iranci, a koje je po dogovoru trebao prevesti do Zagreba, gdje bi mu bilo isplaćeno 1300 eura.

S njima se automobilom uputio autocestom A1 prema Zagrebu, no nedugo nakon što su krenuli, već na odmorištu Radošić kod Splita, zatekli su ih policajci i uhitili, stoji u optužnici.

Prijeti mu zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina

Kaznenim zakonom je za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a od počinitelja se zahtijeva da je znao i morao znati da se radi o osobama koje nisu hrvatski državljani i da je njegov krajnji cilj usmjeren k ostvarenju protupravne imovinske koristi.

Neće se raditi o kaznenom djelu ako nema treće osobe (počinitelja) koja omogućuje ili pomaže jednoj osobi ili više njih da nezakonito uđu, borave i kreću se na teritoriju RH, države članice EU-a ili potpisnice Schengenskog sporazuma. Dakle, kad osoba sama nezakonito ulazi, kreće se ili boravi na navedenom području ona u tom slučaju ne čini ovo kazneno djelo.

Ako je počinjenjem ovog kaznenog djela doveden u opasnost život ili tijelo osobe koja nedozvoljeno ulazi u članicu EU, ili je nad njom postupano na nečovječan ili ponižavajući način, ili pak ako je djelo počinila službena osoba u obavljanju službene dužnosti, radit će se o kvalificiranom obliku za koji je predviđena veća kazna - kazna zatvora od jedne do osam godina.

Ako je kazneno djelo počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, propisana je kazna zatvora od jedne do deset godina, dok je za spomenuti kvalificirani oblik u istom slučaju predviđena kazna zatvora od tri do
dvanaest godina.

UN upozorava da krijumčarenje ljudi i dalje dobrim dijelom ostaje nekažnjeno

Inače, Ujedinjeni narodi su početkom ove godine u izvješću upozorili da je krijumčarenje ljudi, muškaraca, žena i djece žrtava kriminala, koji ide od spolne zlouporabe do uzimanja organa, i dalje dobrim dijelom nekažnjeno diljem svijeta.

Unatoč novijem trendu porasta broja presuda izrečenih za kazneno djelo trgovine ljudima u Africi i na Bliskom istoku, ukupan broj presuda na tim područjima i dalje je veoma malen, upozorava UN-ov Ured za suzbijanje zlouporabe droga i kriminala (UNODC) sa sjedištem u Beču.

"Krijumčarima gotovo da ne prijeti izvođenje pred sud", dodaje se u tom dokumentu te poziva na jačanje međunarodne suradnje radi progona kriminalnih mreža. (Hina)