Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasniku i direktoru splitske tvrtke SMS Srđanu Mladiniću danas je ukinut istražni zatvor u kojemu je već više od četiri mjeseca zajedno s ostalim osumnjičenima za malverzacije povezane s Podravkom.


Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić Mladinića pušta iz zatvora uz mjeru opreza, to jest zabranu kontakta s trojicom svjedoka koji se odnose na njega, a koje USKOK još nije ispitao. Iz zagrebačkog zatvora u Remetincu vlasnik SMS-a trebao bi izaći poslijepodne, doznaje se od suca istrage i Mladinićevog branitelja Milenka Umičevića koji je na današnjem ročištu suca uvjerio da njegovo branjenik neće utjecati na svjedoke te da više nema razloga da 'leži u zatvoru'.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj Krediti: Marinac i Šestak oslobođeni Slika nije dostupna Danas presuda Marincu, Šestaku i Šketu

'Znači da ne smije imati nikakve kontakte s osobama koje su navedene znači ni telefonske kontakte ni poslovne kontakte ukoliko dođe do narušavanja te zabrane onda se ponovno može naći u istražnome zatvoru', pojasnio je Umičević. Obrani sa slobode ostali uhićeni menadžeri teško se mogu nadati. Afera Spice prerasla je hrvatske granice, a problematičan je njezin mađarski krak. Kredit OTP banke koprivničku je prehrambenu industriju povezao s naftnim kompanijama. Za posudbu 30-tak milijuna eura Podravci jamstvo su bile i dionice Ine.

>> Afera Podravka: Osumnjičeni ostaju u pritvoru

Mladinić je uhićen u antikorupcijskoj akciji 'Menadžer' 21. studenoga, zajedno s još petoricom osumnjičenih da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama, nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Taj posao, kojim su navodno oštetili Podravku za više od 250 milijuna kuna, u javnosti je poznat po imenu Spice. Za razliku od Mladinića, ostala petorica osumnjičenih menadžera ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o bivšim čelnicima Podravke Darku Marincu i Zdravku Šestaku, dvojici bivših članova uprave te tvrtke Saši Romcu i Josipu Pavloviću te direktoru varaždinske tvrtke Fima Milanu Horvatu.

Marincu, Romcu i Horvatu sredinom veljače određeno je još dva mjeseca istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je USKOK u međuvremenu predložio ispitivanje još desetak novih svjedoka iz Hrvatske i osam iz Mađarske, koji će biti ispitani putem međunarodne pravne pomoći. Osim za sudjelovanje u aferi Spice, protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića proširena je istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je dodatno osumnjičen zajedno s direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Njih dvojica su također u istražnom zatvoru. USKOK-ovom antikorupcijskom istragom zahvaćen je i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Njega se sumnjiči za protuzakonitog posredovanja. Polančec se brani sa slobode. (Hina)