Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeni krivima

Slučaj ordinacija: Ginekolozima izrečene kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Varaždinu trojica ginekologa nepravomoćno su u 'slučaju Ordinacija' osuđena na zatvorske kazne od najviše - dvije godine i četiri mjeseca - do najniže od 1,5 godina, a četvero je osuđeno na uvjetne kazne.

Osuđenici moraju platiti i novčane kazne te u državni proračun vratiti protupravno stečenu imovinsku korist. Riječ je o ginekolozima s područja Varaždina, Novog Marofa, Koprivnice i Bjelovara optuženima za više kaznenih djela, među kojima su i zloporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava te protupravan prekid trudnoće.

Ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum i Zoran Pitner nepravomoćno su osuđeni na zatvorske, a njihovi kolege Aleksandar Jukić, Pavao Perković, Neven Hećimović i Cvjetko Čandrlić na uvjetne zatvorske kazne. Najvišu je kaznu dobio četvrtookrivljeni Zoran Pitner koji je nepravomoćno osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Mora platiti novčanu kaznu od oko 52.000 kuna i vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 1500 kuna i 1500 eura.

Prvookrivljeni Davor Fara nepravomoćno je osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora, a usto mora platiti novčanu kaznu od oko 35 tisuća kuna i u državni proračun vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 28.200 kuna. Drugookrivljeni Oskar Kirchbaum nepravomoćno je osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora, mora platiti novčanu kaznu od oko 19.800 kuna i vratiti protupravno stečenih 13.000 kuna.

Pitneru, Fari i Kirchbaumu izrečena je i jednogodišnja zabrana obavljanja liječničke dužnosti. Trećeokrivljeni Aleksandar Jukić, koji je priznao sve što mu se stavlja na teret, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora - uvjetno na dvije godine i novčanu kaznu od oko 9300 kuna, a mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 2800 kuna i 100 eura. Na uvjetne kazne osuđeni su i liječnici Pavao Perković, Neven Hećimović i Cvjetko Čandrlić te zaposlenica citološkog odjela varaždinske Opće bolnice Ladislava Veselić.

Ginekologe Faru, Kirchbauma, Jukića i Pitnera teretilo se, među ostalim, da su od jeseni 2007. do rujna prošle godine kao ginekolozi varaždinske bolnice u više trudnih žena, na njihovo izravno traženje ili posredovanjem ginekologa iz Novog Marofa Perkovića, ginekologa iz Koprivnice Hećimovića i ginekologa iz Bjelovara Čandrlića, obavljali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane svote od 600 do 2000 kuna, a novac su zadržavali za sebe. Faru, Kirchbauma i Jukića teretilo se i da su krivotvorili službenu dokumentaciju prikazujući te trudnoće kao patološke koje su stavljali na teret HZZO-a, a Ladislava Veselić, koja je radila na citološkom odjelu, teretilo se da je bez računa izradila papa-testove za Pitnerove pacijentice.

Sutkinja Mirna Mavriček je u obrazloženju presude istaknula kako je nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela koja su im se stavljala na teret te kako je nedvojbeno da su Fara, Kirchbaum i Pitner djela počinili iz koristoljublja. (HIna)

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene