Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog bolesti bivšeg vlasnika Dioki grupe Roberta Ježića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno pripremno ročište u još jednom postupku protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.


U ovom slučaju nekada najmoćniji hrvatski političar optužen je da je zajedno s Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanaderova majka neće svjedočiti u slučaju Fimi media

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Sanader i Ježić na početku suđenja odbacili krivnju u aferi HEP - Dioki Ivo Sanader i odvjetnica Jadranka Sloković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ponovno potvrđena optužnica protiv Sanadera i Ježića: "Sanader na ovom sudu ne može dobiti nijednu odluku u svoju korist"

Mravkov odvjetnik Branko Šerić izvijestio je da je pripremno ročište, na kojem se među ostalim trebao odrediti i datum početka suđenja, odgođeno do 20. svibnja 2014. jer je Ježić tražio odgodu zbog teške bolesti. Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio u rujnu, iako je gotovo ista već bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, u konačnici ipak vraćena, HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.

Nezakonita pogodba

Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009.

Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta. Kada je u veljači prošle godine ispitan u ovoj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Mravak je, međutim, odmah priznao nedjelo, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić nije dužan vratiti novac

Iako je tijekom suđenja najavio da će sudu predati pet milijuna eura koje je mađarski MOL na račun njegove tvrtke navodno uplatio kao mito za Sanadera, Ježić to nije učinio. Prvo je, prema pisanju medija, odbio primiti presudu, a potom je njegova tvrtka Dioki Holding iz Zuga u Švicarskoj, kao pravni sljednik Xenoplasta, na čiji je račun navodno uplaćeno mito, uložila žalbu na presudu.

No, prema slovu zakona Ježić nije ni dužan vratiti novac do pravomoćnosti presude. Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u aferi "Fimi media" gdje se HDZ i njegovi bivši dužnosnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završilo u stranačkom crnom fondu, ali i kod bivšeg premijera.

Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook