Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sedmorka optužena za pljačke Fine i Zabe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je danas podigao optužnicu protiv sedmorice okrivljenika koje tereti za krvave pljačke poslovnice Fine i Zagrebačke banke u kojima su 2005. ubijena dva zaštitara i građanin Dragutin Golik koji je pokušao spriječiti bijeg pljačkaša.

Optužnica je podignuta gotovo godinu dana nakon otvaranja istrage. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaranje ispod pojasa Kredit Hrvatskih voda pokazao pravo lice 'bankarenja' Slika nije dostupna Zagrebačka banka popustila Kamate će ipak rasti, samo je pitanje kada?!

Prema pisanju tiska, postojala je opasnost da okrivljenici Nenad Filipović, Grgo Crnković i ostali budu pušteni iz pritvora jer je isticao maksimalan rok koliko se nekoga može držati u pritvoru do podizanja optužnice.

Osim za teška ubojstva i pet razbojništava, optužene se tereti za krivotvorenje isprava, "pranje novca" i druga kaznena djela.

Prvo i drugooptuženog Filipovića i Crnkovića USKOK tereti da su se 2005. udružili te dogovorili i isplanirali više pljački novčarskih ustanova na zagrebačkom području te da su u bandu uključili ostale optuženike.

Filipović je, tvrdi USKOK, birao mete pljački, a potom je s
Crnkovićem nabavljao oružje. Crnkovićem je bio zadužen i za krađu automobila koje su koristili prilikom razbojstava.

Prema optužnici, u rujnu 2005. opljačkali su oko dva milijuna kuna iz poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici u kojoj su ubili zaštitare Dragu Renera i Stipu Mušana. 

Mjesec dana kasnije iz poslovnice Zagrebačke banke u Drvinju odnijeli su oko 850 tisuća kuna i pritom su teško ranili hrabrog građanina Dragutina Golika koji ih je pokušao spriječiti u bijegu. 

Golik je u siječnju ove godine umro od ozljeda. Predsjednik države posthumno ga je odlikovao Redom hrvatskog trolista
za osobite zasluge i po njemu je nazvana ulica u kojoj je stradao. 

Za pljačku Fine optuženi su Filipović, Crnković i trećeoptuženi
Ognjen Grubić kojega se tereti i za ubojstvo Golika.

Filipović je optužen i za pljačku poslovnice Zagrebačke banke u ulici Zinke Kunc, u ožujku 2005., iz koje, s nepoznatim pomagačem otuđio 420 tisuća kuna i 73 tisuće eura. 

Budući je Filipović od tog novca kupio vozilo USKOK ga tereti i za "pranje novca".

Na teret mu se stavljaju i pljačka oko sto tisuća kuna iz poslovnice Hrvatske pošte u Zvonimirovoj ulici, u veljači 2006., te pljačka poslovnice Hrvatske pošte u ulici Božidara Magovca, u ožujku 2006., kada je opljačkano 600-tinjak kunu.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora za svih sedam
okrivljenika, među kojima su još Boris Žalac, Igor Mustač, Dražen Gebaj i Mario Drpić. 

Njih se tereti za sudjelovanje u pojedinim pljačkama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene