Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 30-godišnjaka tereteći ga za kazneno djelo računalne prijevare na štetu stranih turista i banaka.


Okrivljenika se tereti da je od 7. do 21. veljače ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je radio kao referent rezervacijskog sustava kod obrade online rezervacija za smještaj klijenata zlouporabio računalne podatke VISA i MASTERCARD kartica troje korisnika te još 22, zasad nepoznate, osobe iz inozemstva, navodi se u optužnici.

Vezani članci Neotkriveni zagorski turistički biser – posjetite Hostel Wine Hill - 1 Neotkriveni zagorski turistički biser – posjetite Hostel Wine Hill Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 1 Skijaška sezona ove će godine izgledati potpuno drugačije: Kasnije uplate, povrat sredstava, nova pravila na skijalištima...

Okrivljenik je, navodi se, obavio uvid u bazu podataka pohranjenu u poslovnom računalu koje je koristio na poslu, a u kojoj su, među ostalim, pohranjeni i podaci o brojevima kreditnih kartica u vlasništvu navedenih klijenata, nakon čega je, koristeći to računalo, kopirao podatke o brojevima kartica. Potom je putem interneta proveo ukupno 33 neovlaštene transakcije po kreditnim karticama klijenata, odnosno na teret njihovih bankovnih računa, a u korist online virtualnih računa koje je prethodno otvorio na svoje ime u online kladionicama.

Tereti ga se i da je u sekcijama "uplata" odabrao opciju "plaćanje kreditnom karticom", nakon čega je unosio podatke navedenih osoba i iznose. Odobreno mu je ukupno pet transakcija u iznosu većem od deset tisuća kuna, dok je ostalih 28 odbijeno; jednu je banku oštetio za nešto manje od pet tisuća, a drugu za nešto više od pet tisuća kuna. (Hina)