Trilj je u šoku nakon stravičnog zločina u kojem je dječak nasred ulice majku izbo nožem. Liječnici se i dalje bore za njezin život u splitskoj bolnici. Dječak je, kako je Dnevnik Nove TV prvi javio, pušten na slobodu uz mjere opreza.

Galerija


Nakon ispitivanja dječaka, sudac istrage za mladež Županijskog suda u Splitu pustio ga je uz mjere opreza.

Vezani članci Zgrada u kojoj je pronađena mrtva žena Cure detalji jezivog ubojstva žene (89) u Splitu: Dječak ju je ubio, a tijelo odvukao do balkona Dječak ne smije u školski autobus - 6 Njegovi vršnjaci u školu idu busom, no Nikola (8) je izgubio to pravo, njegov otac očajan: "Nema kome se nisam obratio"

''Protiv maloljetnika nije niti bio predložen istražni zatvor tako da je sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio predložene mjere opreza protiv maloljetnika'', rekao je Damir Romac glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Ovakav zločin na sudu ne pamte. Dječak je, dodaje glasnogovornik suda, povjeren na brigu ocu.

Sud je odredio mjere opreza kojima se maloljetniku zabranjuje približavanje majci na udaljenosti od sto metara, uspostavljanje i održavanje bilo kakvih veza s njom, kao i uhođenje ili uznemiravanje. Osim toga, donesena je mjera opreza udaljenja iz kuće u kojoj je živio s majkom do okončanja ovog postupka.

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je Županijskom sudu u Splitu prijedlog da se maloljetnika privremeno smjesti u ustanovu socijalne skrbi za vrijeme trajanja postupka.

''U slučaju da osoba koja je navršila 14, a nije još 16 godina kao što je ovdje slučaj, mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere. Znači nema izricanja maloljetničkog zatvora'', dodaje Romac.

Dječaka se tereti za pokušaj ubojstva. Majku je nožem izbo nasred ulice. Psihijatar Ivan Urlić vidi još jedan problem: ''On je kod sebe imao nož, što će dječaku nož. Dakle, on je spreman na neke obračune ili se nečega boji''.

Obiteljske trzavice, kaže, često se preliju na djecu.

Na pitanje može li on u budućnosti biti bolji ili lošiji od ovoga, psihijatar odgovara: ''I jedno i drugo jer mi kao ljudi imamo kapacitet za dobro i loše i jako je važno koje ćemo vrijednosne sustave usvojiti. A usvojit ćemo ono što vidimo u okolini''.

Majka je u splitskoj bolnici na intenzivnoj njezi. Kako neslužbeno doznajemo, život joj je i dalje ugrožen.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr