Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prijevare u staračkom domu; kaznene prijave nema zbog zastare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnica šibenskog Doma za starije i nemoćne osobe 'Cvjetni dom' 48-godišnja socijalna radnica prijevarom je dobila stan 68-godišnje žene kojoj je obećala doživotno uzdržavanje.

Zatim ju je smjestila u taj dom i to djelomično na teret države, potvrđeno je danas u posebnom izvješću Policijske uprave šibensko-kninske u kojemu se navodi kako neće biti podnesena kaznena prijava budući da se kriminalna radnja dogodila prije 11 godina te je nastupila zastara kaznenog progona.

Pročitajte i ovo Nakon razvoda Imaš pravo, ostvari ga Razvodite se, a nemate financijskih sredstava za život: U kojim slučajevima možete od bivšeg partnera zatražiti uzdržavanje Ni traga ni glasa - 6 Traže ga 16 dana Nestao bez traga, obitelj 82-godišnjaka je očajna: "Ja se nadam da je još uvijek živ i da hoda"

Kriminalističku obradu šibenska je policija počela prije četiri mjeseca, te je dovršena ovoga tjedna.

Uz socijalnu radnicu za zloporabu položaja i ovlasti sumnjičila se i časna sestra koja u šibenskom staračkom domu radi kao terapeutkinja. 

Obje djelatnice Doma za starije i nemoćne osobe 'Cvjetni dom', kako potvrđuju u šibenskoj policiji, sumnjičile su se da su na prijevaru došle u posjed stanova dviju korisnica doma, odnosno da su s njima potpisale Ugovor o doživotnom uzdržavanju. 

Istodobno sumnjičilo ih se da su za te dvije korisnice od Centra za socijalnu skrb u Šibeniku uspjele dobiti rješenje o pravu plaćanja razlike u cijeni smještaja pa je dio troškova tako plaćala država. Sumnjičilo ih se također da su nove korisnike u dom primale preko reda.

Nakon kriminalističke obrade koju je policija obavila u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, utvrđeno je da je 48-godišnja socijalna radnica zlorabila svoj položaj i ovlasti te je 68-godišnju ženu smjestila u dom preko reda, a prije toga njezin je suprug sa starijom ženom potpisao Ugovor o doživotnom uzdržavanju. 

Istoga datuma kada je taj ugovor potpisan, socijalna radnica je u Centru za socijalnu skrb u Šibeniku dobila rješenje o plaćanju razlike troškova smještaja za istu korisnicu, prikrivajući postojanje Ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Unatoč postojanju elemenata kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te ovjeravanja neistinitog sadržaja i krivotvorenja isprava, protiv 48-godišnje djelatnice iz šibenskog staračkog doma neće biti podnesena kaznena prijava budući da su kaznena djela počinjena krajem 1997. godine te je nastupila zastara kaznenog progona, ističu u šibenskoj policiji.

U slučaju časne sestre, koja je stan i grobnicu jedne korisnica staračkog doma prebacila u vlasništvo svoje sestre, može se govoriti o moralnosti tog čina, ali nisu utvrđeni elementi nijednog kaznenog dijela, kažu u policiji.

O cijelom slučaju šibenska policija posebno izvješće dostavit će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene