Autobus koji je prevozio češke turiste prevrnuo se na cesti Novigrad-Poreč.


Jutros nešto prije četiri sata kod mjesta Antenal u blizini Novigrada dogodila se prometne nesreća u kojoj je sudjelovao autobus čeških registarskih oznaka, rekli su za Dnevnik.hr u OKC-u PU Istarske. U autobusu je bio 31 putnik i dva vozača.

Vezani članci Kafić, ilustracija "Zelena" Istra traži izmijenjene mjere: U kafićima, restoranima i na okupljanjima primjenjivat će se druga pravila? Fenomen malih brojeva u Istri - 8 Koja je njihova tajna? U županiji koja zbog dobre epidemiološke situacije iskače iz mora loših vijesti objašnjavaju: "To vam je pitanje kulture"

>> Bus se prevrnuo zbog prevelike brzine

>> 'Samo je vikala: Mama odletjeli smo, vozač, vozač, vozač!'

Liječničku pomoć zatražio je 21 putnik, a svi su ubrzo zbrinuti u Domu zdravlja u Umagu. Troje ih je nakon pregleda otpušteno, a 18 ih je na daljnje pretrage odvezeno u pulsku Opću bolnicu. Nitko nije u životnoj opasnosti, a četvero ozlijeđenih je zadržano u bolnici zbog težih ozlijeda. 'Jedan sa prijelomom rebara, jedan radi potresa mozga, jedan sa prijelomom prsne kosti i jednu pacijenticu sa prijelomom ručnog zgloba,' okvalificirao je ozljede Franko Marušić, kirurg pulske Opće bolnice.

'Svi su češki turisti dobro. Nitko nije životno ugrožen, a njih 15 već je otpušteno iz bolnice i odlaze u istarska turistička središta gdje će provesti odmor. Nesreća se dogodila kada je vozač izgubio nadzor nad vozilom, sletio s ceste niz padinu od najmanje tri metra, a potom se i prevrnuo. Češki turisti bili su u dolasku, a odredišta na kojima su krenuli na odmor su Novigrad, Poreč i Pula.

'Letjeli smo na sve strane, bilo smo bez cipela jer smo spavali. Probudili smo se u zraku izbačeni iz sjedala,' ispričala je jedna od turistica. 'Dva puta smo se okrenuli, sve se dogodilo jako brzo, ali sjećat ćemo se zauvijek,' dodao je drugi turist. 'Imali smo loše gume i zbog toga proklizili po cesti. Ja bih molio da se za sljedeći put autobusi bolje pregledavaju,' poručili su.

Policiji nije dugo trebalo za utvrđivanje uzroka nesreće. 'Kolnik je bio mokar i sklizav i dolaskom u taj desni zavoj, on je izgubio kontrolu nad vozilom i autobus se strmoglavio u provaliju,' rekao je Marko Petković, načelnik sektora policije. U Hrvatskoj su češki turisti brzo zbrinuti, no mnogi od njih će drugi put itekako razmisliti s kojim će prijevoznikom iz svoje zemlje i koliko daleko krenuti na ljetovanje.

Držite oči otvorene zbog turista koji ne poznaju cestu

I sljedeći tjedan čekaju nas dva praznika usred tjedna tako da će mnogi spajati slobodne dane i krenuti prema moru. Gužve tek počinju, i turisti polako stižu, a tada valja imati širom otvorene oči. Koncentracija pada, mnogi i ne poznaju dovoljno cestu, svjedočili smo primjerice brojnim vožnjama u krivom smjeru. Sve to može u sekundi izazvati tragične posljedice. Valja napomenuti da je od današnjeg dana započeo i ljetni režim za teretna vozila na cestama.

'Prije kretanja na duži put treba prekontrolirati svoje vozilo, treba biti odmoran. Znamo da je škola u Hrvatskoj završila, znamo da sada dolazi do migracije djece, roditelji ih voze na more kod deda, baka. I samo zbog toga što su i mladi ljudi u vozilu treba biti oprezan, a u svakom slučaju i uvijek oprezan, poštivati prometne znakove, signalizaciju i tako dalje,' rekao je Denis Marincel iz HAK-a.