Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prevara

Prevarena ulagačica: Bili su tako uvjerljivi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijune eura izgubili su izgleda lakovjerni građani iz cijele regije koji su nasjeli na priču o sjajnoj poslovnoj prilici, odnosno kupnji dionica banke koja se tek treba osnovati.

Jedanaestero ulagača zasad se odlučilo na tužbu, a svakoga se dana javljaju novi, također spremni na tužbu. Za svoje su uplate dobivali bezvrijedne potvrde, a slučaj je kulminirao kada su im umjesto vraćanja novca ponudili takozvani međunarodno važeći vrijednosni papir.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokušaji prijevara Porezna uprava objavila upozorenje vezano za povrat poreza: Pažljivo čitajte! Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..."

>> Neviđena prevara: Građani ostali bez 2 milijuna uloženih eura

Sve je više ulagača koji se osjećaju prevarenima u aferi s osnivanjem nepostojeće banke. Špekulira se da su građani iz cijele regije uložili stotine milijuna eura. Ohrabreni prvim medijskim istupima, odvjetnicima i onima koji se nisu sramili javno ispričati svoju priču javljaju se iz cijele zemlje. Svoju je s nama podijelila Tina Vrbanec.

Na lijepe oči

Kao ulog u bolju budućnost za nepostojeće dionice nepostojeće Austrijsko-britanske banke Tina je od 2005 godine dala gotovo 40 tisuća eura. Zajedno s ocem i bratom, gotovo sto tisuća. 'Tako sam se jadno i bijedno osjećala. Jednostavno ne znate kome to ispričati. Ljudi su nepovjerljivo gledali, kimali su glavom i kažu, bože, kome danas daješ 40 tisuća eura na lijepe oči', rekla nam je Tina.

No tvrdi, bili su tako uvjerljivi. 'Oni su vozili dobre aute, imali su vile, nosili su dobre satove, to su bila odijela i stvarno je to bilo ponašanje na nivou. Znači ničim da se moglo zaključiti da se radi o prevari. I imali su izuzetno dobru moć prezentacije', ispričala je. Za sada je jedanaestoro ulagača podnijelo kaznenu prijavu protiv šest osoba. Dodatno ih je ogorčila vijest da je od njih stigla protutužba.

Protutužba

'Predmetne kaznene prijave podnesene su čisto radi toga da bi se vršio pritisak na oštećenike kako bi odustali od svog traženja novca kojeg su uložili', smatra odvjetnik Miroslav Vitaljić. Samo je Tina uložila gotovo 40 tisuća eura. Za svoje je uloge dobivala uplatnice na njemačkom jeziku, a svaki bi joj put naplatili i masnu proviziju. Čak su joj izdali i, kako su rekli, predionice, dokument koji inače nigdje u svijetu ne postoji. Točka na i bio je takozvani vrijednosni papir kojim je konačno trebala povratiti svoj novac.

'Dođem na šalter, žena me u čudu gleda. Tamo svi pričaju nešto, komentiraju. Kaže, ovaj papir vam nažalost ne vrijedi. Ja mislim, laloka mi je pala do poda, ne? Ja mislim, pa što oni misle, nije to mali novac. Da se radi o 20 kuna. Ja sam ostala u šoku', ispričala nam je tužiteljica Tina.

Svoju je lakovjernost i želju za lakom zaradom naša sugovornica skupo platila. Srećom, uspjela je sačuvati sve papire iako su joj rekli da ih, da bi dobila vrijednosni papir, odnosno svoj novac mora vratiti. Novac nije dobila, ali, kaže, ni oni svoje papire. Sada se nada kako će ih Uskok uspjeti iskoristiti bolje nego ona.

Jesu li dobri auti i odijela uvjerljivi argumenti za povjeravanje novca?

  • Ne, nikako
  • Da, svakako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene