Svijeća
Svijeća Foto: Getty Images

General Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, Miljenko Mića Lasić preminuo je u četvrtak na Odjelu COVID bolnice u Splitu od posljedica zaraze koronavirusom, potvrdili su iz njegove obitelji.


Miljenko Mića Lasić je posljednjih nekoliko dana bio spojen na respirator i njegovo je zdravstveno stanje bilo jako teško. Prethodno je bio na potpori kisikom. Po navodima obitelji, od koronavirusa obolio je tijekom prošloga mjeseca, te se tek nakon desetak dana kada je dobio upalu pluća, odlučio za liječnički tretman.

Lasić je rođen u mjestu Uzarići kod Širokog Brijega 1954. godine. Na početku agresije na Republiku Hrvatsku priključio se dragovoljačkim postrojbama. Borio se na Južnome bojištu. Zatim je sudjelovao u organiziranju hrvatskih dragovoljačkih postrojbi u BiH te ustrojavanju Hrvatskoga vijeća obrane.

U lipnju 1992. godine postao je zapovjednik obrane Mostara, a zatim Operativnog područja Mostara, a kasnije i Zbornog područja Mostar. U akciji oslobođenja Kupresa 1994. Mića Lasić izgubio je oko. Zbog sudjelovanja u brojnim ratnim operacijama dobio je više ratnih vojnih odličja.

Joško Juvančić Preminuo eminentni kazališni redatelj i pedagog Joško Juvančić

Vlasta Velisavljević Vlasta Velisavljević iz "Boljeg života" preminuo u 95. godini, bio je najstariji aktivni glumac u regiji, a na sceni je proveo više od 70 godina

Prije nekoliko godina preselio se u Hrvatsku nakon što su pravosudne vlasti BiH pokrenule istragu protiv njega i niza hrvatskih časnika iz BiH. Njegovo ime spominjalo se i tijekom procesa šestorici dužnosnika Herceg Bosne.