Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izrazio je zabrinutost da je uopće moglo doći do izbijanja požara u pogonu za obradu komunalnog otpada. S druge strane, vlasnici pogona kažu da je riječ tek o manjoj vatri koja je uspješno i brzo sanirana.


U pogonu tvornice za obradu komunalnog otpada T7 VIS u varaždinskoj gospodarskoj zoni sinoć je buknuo požar za koji su u tvrtki rekli da je riječ o manjemu, lokalnom i brzo ugašenom požaru, a gradonačelnika Gorana Habuša zabrinjava da se takvo što dogodilo u tvornici za koju vlasnici tvrde da je jedan od najmodernijih pogona za obradu otpada u ovom dijelu Europe.

Po priopćenju varaždinske Policijske uprave, požar su ugasili varaždinski vatrogasci i oni iz Kučana Gornjeg i Biškupca. Očevid kojim bi se trebali utvrditi uzroci požara i nakon kojeg bi trebalo biti poznato više pojedinosti počeo je jutros.

Vezani članci U noći gorjeli automobili u Zagrebu (Foto: Pixsell,Roberto Anic) - 3 Požari povezani? U Zagrebu tijekom noći izgorjelo čak osam automobila na tri lokacije Požar u Univerzalu u Varaždinu (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) - 4 Gorjelo u hali za sortiranje mješovitog otpada u Varaždinu, požar ubrzo stavljen pod kontrolu

>> Zapalio se tramvaj u centru Zagreba, ponovno je bilo zastoja

Varaždinski gradonačelnik Habuš tvrdi kako su mu prenijeli da se zapalilo pet tisuća tona uskladištenog otpada, da su na teren izašli predstavnici Inspekcije zaštite okoliša i ostalih mjerodavnih službi te kako vjeruje da će oni dati pravi odgovor na pitanje što je uzrok požara i je li se uopće takvo što smjelo dogoditi u toj tvornici. "Ta je tvornica namijenjena obradi otpada, a ne njegovu skladištenju i mislim da će netko i za to morati preuzeti odgovornost", rekao je Habuš.

Dodao je da su građani iz Mjesnog odbora Kučana Gornjeg prije nekoliko mjeseci zatražili nadzor Inspekcije zaštite okoliša zbog sumnje da se u tvornicu za mehaničku biološku obradu otpada dovozi otpad iz drugih gradova i da se on tu ne obrađuje, nego skladišti.

"Ne znam kakav je bio odgovor inspekcije nakon tog nadzora, ali očekujem kvalitetan inspekcijski nadzor da se zaštite interesi svih građana ovoga grada i naravno onih koji su tamo najbliže - iz Kučana i Brezja", rekao je Habuš.

Iz tvrtke T7 VIS priopćili su da je sinoć u varaždinskoj tvornici za obradu komunalnog otpada buknuo manji požar koji su, kako su naveli, vrlo brzo ugasili radnici i varaždinski vatrogasci.

Naveli su da je požar buknuo tijekom procesa biološke obrade komunalnog otpada u pogonu za biološku obradu te da je - s obzirom na visokokvalitetni MBO pogon, izgrađen po strogim europskim standardima i uz brzu i stručnu reakciju djelatnika i vatrogasaca - brzo i uspješno ugašen uz minimalnu štetu i bez ozlijeđenih osoba.

Mogući manji požari prilikom obrade i postupaka s otpadom normalna su pojava pa je tako bilo i u ovom slučaju u kojemu požar nije buknuo zbog ljudske pogreške ili tehnologije, priopćio je T7 VIS, dodajući kako je taj događaj ujedno i potvrda da u varaždinskom pogonu za obradu komunalnog otpada nema improvizacija te da su ispunjeni svi potrebni uvjeti za brzu reakciju u slučaju požara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook