Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je da je pokrenuta akcija traganja za poljskim državljaninom koji je nestao jučer tijekom ronjenja u blizini Rta Svete Marine, u blizini Rapca u Istri.


Nacionalna središnjica zaprimila je jučer u 16:30 sati obavijest iz autokampa Sveta Marina o nestanku jednoga gosta tijekom ronjenja nedaleko kampa, te je pokrenuta akcija traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula, nadležnom Lučkom ispostavom Raša i lokalnim ronilačkim centrima. O događaju je obaviještena i Pomorska policija u Puli, čiji su ronioci uključeni u akciju traganja za nestalim Poljakom.

Utvrđeno je da je nestao poljski državljanin A. B. W. (rođen 1966.), koji je ronio na poziciji Rt Svete Marine, a roniti je krenuo samostalno opremljen bocom kisika zapremine sedam litara, u crno - plavom ronilačkom odijelu i s pojasom za brzo izranjanje.

Budući da je na toj poziciji ronio sam, njegovi prijatelji, također poljski državljani, čekali su da se pojavi na površini, ali to se nije dogodilo u predviđenom vremenu. Njegov nestanak na recepciji autokampa prijavili su tek u 16:30 sati, kada je i pokrenuta akcija traganja.

Vezani članci Frane Bebić, HGSS - 2 Spasilac GSS-a o nestalom Poljaku: "Polako gubimo utrku, ali nećemo odustati. Biokovo je ljeti najopasnije brdo u Hrvatskoj" Hrvatska gorska služba spašavanja - 2 Nastavljena potraga za Poljakom na Biokovu: ''Ljudi se umaraju, temperature su ogromne"

>> Dok je ronio na njega naletjela JAHTA!

Za sada nema informacija zašto su Poljaci čekali nekoliko sati prije nego su prijavili nestanak prijatelja, što će utvrditi istraga djelatnika nadležne ispostave i Pomorske policije Pula.

Utvrđeno je kako nestali Poljak nije bio prijavljen niti u jednom ronilačkom centru u Marini, no svi ronilački centri su se po primitku obavijesti o potrazi za nestalim dragovoljno uključili u potragu.

Rano jutros nastavljena je potraga, dva policijska ronioca zajedno s roniocima dvaju ronilačkih centara obavili su više zarona tijekom nekoliko sati prijepodneva, ali bez uspjeha.

Na mjestu zarona podmorsko tlo strmo pada u dubinu do 50 metara, a prisutne su i jake morske struje koje su uz jaki sjevero - istočni vjetar dodatno otežavale uvjete današnje potrage, stoga je akcija nakon drugoga dana obustavljena dok vremenske prilike ne budu povoljnije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook