Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbin Zlatko Glušica, pilot zrakoplovne kompanije Air India Express, skrivio je pad aviona jer je bio pospan i ignorirao je upozorenje kopilota aviona, koji se u svibnju srušio na jugu Indije.


Za nesreću Boeinga 737- 800 u kojoj je poginulo 158 putnika i članova posade, kriv je neodgovorni pilot, pokazala je višemjesečna istraga, te preslušavanje snimke iz crne kutije.

>> Opet Qantas: Boeing 747 sletio zbog problema sa strujom

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Evo kako se servisiraju avioni CA! Slika nije dostupna Drama u zraku: Pilot koji je upravljao avionom doživio srčani udar!

U izvješću o nesreći stoji kako je pilot Glušica prespavao više od polovice trosatnoga leta te da je, u trenutku kada je zrakoplov počeo slijetati, bio dezorijentiran. Analizom snimke zvukova iz kokpita utvrđena je dugotrajna tišina, duboko disanje i hrkanje, stoji u izvješću. Također je snimljeno upozorenje koje je kopilot aviona uputio Glušici i po kojemu neće biti dovoljno prostora za slijetanje zrakoplova. Utvrđeno je da je tijekom slijetanja zrakoplov skliznuo sa piste, te potom završio u dolini. U nesreći je preživjelo osam osoba, a među putnicima je bilo i dvadesetero djece.

Inače, pista u Mangaloreu leži na vrhu brda, a na kraju obiju staza je strmina. Jedna od dvaju staza je produžena 2006. godine, upravo kako bi slijetati mogli zrakoplovi poput Boeinga. Unatoč upozorenjima stručnjaka da su te dvije piste opasne, indijsko ministarstvo zrakoplovstva je odbacilo takve tvrdnje, navodeći kako je na njih već sletjelo preko 32 tisuće zrakoplova, bez ikakvih teškoća
 

Lokalni mediji navode kako je Zlatko Glušnica inače iskusni pilot, koji je za ovu kompaniju radio 3 godine. Navodi se i kako Glušnica uopće nije trebao pilotirati ovim avionom, već je pozvan u posljednji trenutak kako bi zamijenio kolegu.