Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), predvođeno ministrom Tomislavom Karamarkom, danas je na otočiću Daksi pored Dubrovnika ispred Spomen križa položilo vijence u spomen na pedesetak ubijenih Dubrovčana, koje su jugo-komunisti ubili na tom otočiću u listopadu 1944. godine.


Vijence je položilo i izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije koje je predvodio predsjednik Skupštine Ivan Prce.

Na otočiću Daksi partizani su u listopadu 1944. godine strijeljali 50-tak Dubrovčana u dob od 20 do 63 godine. Naime, nakon ulaska partizanskih jedinica u Dubrovnik 18. listopada 1944. godine, zatvoreni su istaknuti Dubrovčani, mahom intelektualci, te su nakon nekoliko dana na nenaseljenoj Daksi bez suđenja strijeljani, uglavnom 24. i 25. listopada. Među ubijenima je bio i svečenik padre Petar Perica.

Tijela žrtava ekshumirana su krajem 2009., a pokopana su u lipnju 2010. godina.

Udruga Daksa 1944./45. je 2007. podigla kaznenu prijavu protiv više nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji su od 25. do 27. listopada 1944. na Daksi pogubili 45 Dubrovčana. U kaznenoj prijavi su naveli da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli: Okružni komitet KPH za Dubrovnik, zajedno s pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u ožujku ove godine - nakon ispitivanja svjedoka koje je predložio podnositelj kaznene prijave (svjedoka koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije), te nakon provedenog sudskog očevida na mjestu masovne grobnice - donijelo je odluku kako nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak za ta ubojstva. (Hina)

Vezani članci PR Dubrovnik će vježbati u jubilarnoj desetoj sezoni Aktivne Hrvatske Marijo Bekić Gotovo nijedan novi pacijent s koronavirusom nije cijepljen: "Pratimo situaciju..."
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju