Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Karamarko s izaslanstvom

Položeni vijenci za žrtve ubijene na Daksi 1944.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), predvođeno ministrom Tomislavom Karamarkom, danas je na otočiću Daksi pored Dubrovnika ispred Spomen križa položilo vijence u spomen na pedesetak ubijenih Dubrovčana, koje su jugo-komunisti ubili na tom otočiću u listopadu 1944. godine.

Vijence je položilo i izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije koje je predvodio predsjednik Skupštine Ivan Prce.

Na otočiću Daksi partizani su u listopadu 1944. godine strijeljali 50-tak Dubrovčana u dob od 20 do 63 godine. Naime, nakon ulaska partizanskih jedinica u Dubrovnik 18. listopada 1944. godine, zatvoreni su istaknuti Dubrovčani, mahom intelektualci, te su nakon nekoliko dana na nenaseljenoj Daksi bez suđenja strijeljani, uglavnom 24. i 25. listopada. Među ubijenima je bio i svečenik padre Petar Perica.

Tijela žrtava ekshumirana su krajem 2009., a pokopana su u lipnju 2010. godina.

Udruga Daksa 1944./45. je 2007. podigla kaznenu prijavu protiv više nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji su od 25. do 27. listopada 1944. na Daksi pogubili 45 Dubrovčana. U kaznenoj prijavi su naveli da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli: Okružni komitet KPH za Dubrovnik, zajedno s pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u ožujku ove godine - nakon ispitivanja svjedoka koje je predložio podnositelj kaznene prijave (svjedoka koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije), te nakon provedenog sudskog očevida na mjestu masovne grobnice - donijelo je odluku kako nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak za ta ubojstva. (Hina)

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene