Prometna policija
Prometna policija Foto: MUP

Policija je tijekom proteklog vikenda pojačano nadzirala prekršaje na hrvatskim prometnicama, a posebno su bili usmjereni na recidiviste i prekršaje zbog kojih se događaju najteže nesreće.


Policijski službenici svih policijskih uprava od 14. do 16. kolovoza 2020. godine utvrdili su 4230 prekršaja, objavio je MUP i izdvojio kako je bilo 306 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola 3,89 g/kg izmjerena na području PU varaždinske. Zabilježeno je 1914 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko - posavske i to 243 km/h. Bilo je 429 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 170 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Vezani članci Prometna policija, ilustracija Dobio je paprenu kaznu: 36-godišnjak bez vozačkog ispita i s 3 promila alkohola u krvi bježao policiji Ukradeni respiratori U Zagrebu pao koronaprofiter: Iz Švedske nabavio 24 ukradena respiratora pa ih htio preprodati. Policija mu ih pronašla u kafiću

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 401 prekršajem, dok je najmanji broj takvih prekršaja zabilježen u PU međimurskoj, 21 prekršaj. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, PU istarske i PU zagrebačke, po 48 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske (40 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godina (po 76 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU koprivničko-križevačke, 32 prekršaja, dok je u PU ličko–senjskoj zabilježen tek jedan takav prekršaj.

"U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 20 osoba, a koje su počinile 23 teška prekršaja, od čega najviše:
nedopuštena koncentracija alkohola – 6;
vožnja prekomjernom brzinom – 2;
upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 3;
upravljanje prije stjecanja prava – 9
i odbijanje ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina - 3.
Iz tog razloga 4 su vozača zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv 12 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni", ističe se u priopćenju.

U razdoblju pojačanog nadzora prometa na hrvatskim prometnicama dogodilo se 88 nesreća, a dvoje ljudi je poginulo dok je jedna osoba teško ozlijeđena, u ostlim nesrećama ozlijeđeno je 130 ljudi.