Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo 1,4 milijuna kuna

VIDEO Trojac razvalio bankomat u Malinskoj, ali policija im je ubrzo ušla u trag: Pogledajte dramatičnu snimku njihova uhićenja

Aktualno Galerija Akcija uhićenja na otoku Krku Akcija uhićenja na otoku Krku Foto: PU primorsko-goranska Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Rijeka: Pljačka bankomata - 1 Rijeka: Pljačka bankomata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rijeka: Pljačka bankomata - 2 Rijeka: Pljačka bankomata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Rijeka: Pljačka bankomata - 3 Galerija 1/7 >>
Riječka policija objavila je videosnimku uhićenja trojice provalnika u bankomate. Do akcije uhićenja je došlo nedugo nakon provale u bankomat u Malinskoj na otoku Krku.

Policija je trojicu provalnika u bankomate uhitila u akciji nedugo nakon provale u bankomat u Malinskoj na otoku Krku. Počinitelji su uhićeni u obiteljskoj kući na području otoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Hrvat u Meksiku završio iza rešetaka: Kamenom razbio staklo banke Gužva ispred bankomata informatički kvar VIDEO Policija čuva bankomate: Novac su dizali i oni koji nemaju ništa na računu

U četvrtak su obavljene pretrage domova i ostalih prostorija te dva osobna vozila na području otoka Krka. Pronađeno je i oduzeto 799.600 kuna.

Osim novca, pronađeno je vozilo jednog od počinitelja koje je oštećeno, dijelovi bankomata, kao i predmeti korišteni za provale u bankomate, i to: plinske boce s priključenim ventilima i plastičnim crijevom, pajser, bušilice i drugi alat, baterije i prekidači, mobiteli, registracijske pločice i drugi predmeti.

Uhićena trojica

Uhićena su trojica hrvatskih državljana u dobi od 23, 46 i 53 godine. Oni su u četvrtak oko 6 sati izazvali eksploziju bankomata u Malinskoj. Oštetili su bankomat i ukrali novac pa pobjegli s mjesta događaja.

"Način rješenja da ti bankomati više ne budu meta je postavljanje elektrokemijske zaštite, neki koji su bili meta - više nisu upravo zato što se krenulo u postavljanje te zaštite", navodi Hari Brnad, zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske.

Nisu dugo uživali u plijenu

Pljačkaši nisu dugo uživali u svojem plijenu, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Izuzetno brzom reakcijom svih rodova policije, akcija je odrađena u rekordnom roku. Svega tri i pol sata pljačkaši su uživali u svom plijenu dok im u kuću nije upala policija predvođena interventnim i specijalnim snagama. Počinitelji su se skrivali u obiteljskoj kući u njihovom vlasništvu i to na području otoka Krka. Svo troje uhićenih hrvatski su državljani", izvjestila je.

"Osim ove imovinske koristi koju je policija pronašla, dvojica osumnjičenika pribavili su i korist od gotovo 600 tisuća kuna, provalama u još dva bankomata. Iz policije su upozorili kako su ovakve kriminalne radnje opasne i za građane zbog načina izvršenja. Naime, jučer je prilikom eksplozije u Malinskoj oštećen i automobil lopova što dovoljno govori o jačini eksplozije", dodala je Jusić.

Rješenje - elektrokemijska zaštita

"Od početka godine do danas izvršeno je ukupno takvih 49 kaznenih djela. Porast je to od 58,06 posto, odnosno 18 kaznenih djela više nego u istom razdoblju lani. I policija i stručnjaci za bankarsku opremu kažu - rješenje je dodatno osiguranje i bankomata i novaca u njima", navodi.

"Naime, u sljedeće tri godine svi bankomati koji nisu unutar poslovnica morat će imati elektrokemijsku zaštitu. Što znači da se novčanice uslijed eksplozije obojaju zelenom bojom i lopov s njima nebi mogli ništa. Iz PU primorsko-goranske kažu kako je jedna od banaka svoje bankomate na 90 posto lokacija osigurala te više nisu meta pljačkaša! A nadaju se i s uvođenjem eura da bi se pljačke mogle smanjiti", javlja Jusić.

Pokrali još nekoliko bankomata

Prvoosumnjičeni 46-godišnjak i drugoosumnjičeni 53-godišnjak sumnjiče se da su ove godine, također izazivanjem eksplozije provalili u bankomate na području Hreljina, 22. veljače i na području Turnića u Rijeci 13. lipnja.

Ukrali su ukupno oko 1.386.000 kuna, od kojih je 799.600 kuna pronađeno. Štete na bankomatima i drugim objektima poput trgovine i noćnog kluba procjenjuju se na više desetaka tisuća kuna.

Osim toga, 46-godišnjak je kazneno prijavljen i za krivotvorenje isprava jer je na automobil s kojima je išao u krađu postavio nepripadajuće njemačke registracijske pločice koje su u ožujku ove godine ukradene u Rijeci s drugog osobnog vozila.

Sva trojica su pritvorena, a krim istraga se nastavlja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene