Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marija Kusanića, pripadnika Mobilne jedinice prometne policije, kojega je u Velikoj Veterničkoj kao posljednju, petu žrtvu ubio umirovljeni general Ivan Korade, na groblju Velikoj Švarči u Karlovcu na posljednji je počinak ispratilo nekoliko tisuća ljudi.


Osim rodbine, prijatelja i kolega na pokopu su, uz članove Ravnataljstva policije, bili i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i ministar obrane Branko Vukelić.

Vezani članci Slika nije dostupna Hezbollah pokopao ubijenog vođu Slika nije dostupna Video: Italija se oprostila od poginulog navijača Lazia

Josip Čelić, zapovjednik Kusanićevih "Kobri" je rekao kako je Mario svojom hrabrošću zadužio cijelu Hrvatsku, a dekan karlovačkog dekanata Rimokatoličke crkve da je živio i umro pošteno, u ljubavi za svoju domovinu.

Od Marija Kusanića na današnjoj se komemoraciji oprostio ravnatelj policije Marijan Benko. Vidljivo potresen, ravnatelj Benko je rekao da biti policajac nije samo posao, nego i poziv kojim se sprječavaju zla i nesreće i po cijenu vlastitog života.

U jednoj takvoj hrabroj borbi, u rafalnoj paljbi krvnika za kojim se tragalo osam dana tragična sudbina pogodila je Marija Kusanića, rekao je Benko, ističući kako ga je predsjednik Stjepan Mesić - zbog posebnog angažmana i htijenja da se krvnik uhvati te iskazane iznimne hrabrosti - posmrtno odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

"Tvoja žrtva sve nas obvezuje, a posebno pripadnike Kobri, da se nastavimo boriti protiv zla i nepravde i da se u toj borbi nikada ne umorimo", rekao je ravnatelj Benko i obećao pokojnom suradniku i njegovoj obitelji da će uspomenu na njega svi čuvati do ponovnog susreta s njim.

Govoreći o radu Marija Kusanića od 1993., kada je pristupio policijskom školovanju, Benko je istaknuo da je zbog svojih policijskih i ljudskih kvaliteta bio primljen u elitnu postrojbu - mobilnu jedinicu prometne policije.

"U nju biramo najbolje kadrove i u taj krug maloodabranih potpuno je zasluženo došao Mario", rekao je Benko.

Načelnik Ureda ravnatelja Dubravko Novak pročitao je na komemorativnom skupu nekoliko brzojava sućuti iz zemlje i inozemstva te se od Marija Kusanića oprostio prigodnim stihovima.

Kusanić je za svoj rad danas posthumno odlikovan.