Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 28 godina

Podignuta optužnica za ratni zločin u Vukovaru: Hrvatskog su vojnika udarali, sjekli, palili...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Osijeku je podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog ratnog zločina počinjenog protiv ratnih zarobljenika nakon pada Vukovara. 51-godišnjak je državljanin Republike Srbije i trenutačno nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku 51-godišnjaka tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik paravojne formacije "Leva supoderica" iz prostorije na "Veleprometu", u kojoj su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga, gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijani, izveo zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a (rođenog 1970. godine) te ga odveo u kuću u Vukovaru u kojoj se nalazilo još petnaestak naoružanih osoba, pripadnika iste formacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica Ilustracija Pripadnici srpske paravojske Osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru: Iz podruma izvukli civile, odveli ih na polje i ubili, među njima je bilo djece

Tamo su hrvatskom vojniku skinuli jaknu i majicu i golog do pasa posjeli na stolicu te ga vrijeđali i pljuvali po licu. Govorili su mu da je ustaša, šamarali ga i udarali stisnutim šakama po glavi. Udarali su i njegovom glavom o stol, pri čemu ga je 51-godišnjak otvorenim plamenom upaljača palio po lijevoj nadlaktici i lijevom uhu, a plamenom svijeće palio po bradavicama.

Nakon toga su ga drugi pripadnici te formacije vrhom cijevi puške pumperice u dva navrata udarili po glavi, od čega je počeo krvariti, razbili su mu bocu rakije o glavu (pri čemu je hrvatski vojnik zadobio reznu ranu na tjemenu i čelu), a nakon toga su mu grlićem razbijene boce nanijeli ubodne rane. Istodobno ih je prisutna pripadnica "Leve supoderice" tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala da hrvatskog vojnika spolno ozlijede.

Pripadnik I. gardijske brigade HV-a uslijed tih postupaka trpio je velike bolove zbog fizičke torture i intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen, a do njegove likvidacije nije došlo jer su ga iz navedene prostorije, u međuvremenu, izvukli i spasili pristigli drugi pripadnici paravojne formacije "Leva supoderica".

51-godišnjak trenutačno nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene