Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestero okrivljenih

Podignuta optužnica za krađu i uništenje Augustinčićeve 'Kupačice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za krađu, rezanje u dijelove i prodaju kao metalnog otpada Augustinčićeve skulpture 'Kupačice', Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv šestero okrivljenih, objavio je DORH.

Za kaznena djela teške krađe, oštećenja i uništenja kulturnog dobra optužnica tereti prvo i drugookrivljenog, 21-godišnjaka i 41-godišnjaka. Oni su tijekom noći s 14. na 15. ožujka ove godine u Kupališnom perivoju Lječilišnog kompleksa 'Daruvarskih toplica iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu ''Kupačica'', iako su bili svjesni da oštećuju umjetničko djelo i kulturno dobro.

Potom su skulpturu odvezli u Zagreb, gdje ju je prvookrivljenik izrezao u dijelove i predao trećeokrivljenom, koji ju je, znajući da je ukradena, prodao trgovačkom društvu za otkup sekundarnih sirovina. Dio novca je zadržao, a ostatak su podijelili 21-godišnjak i 41-godišnjak. Trećeokrivljenog optužnica tereti za kazneno djelo prikrivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz daruvarskog parka Ukradena Augustinčićeva 'Gola Maja'

>> Kradljivcima 'Gole Maje' mjesec dana pritvora

Optužnica za kaznena djela prikrivanja, neprijavljivanja kaznenog djela te krivotvorenje, tereti troje zaposlenika tvrtke koja je otkupila ukradenu i izrezanu skulpturu.

Dvoje zaposlenih, 54-godišnjakinju i 45-godišnjaka, tereti se da su otkupili izrezane dijelove iako su bili svjesni da je riječ o ukradenoj skulpturi. Iako je lječilište obavijestilo otkupne stanice sekundarnih sirovina o ukradenoj brončanoj skulpturi, oni nisu prijavili kazneno djelo, nego su skulpturu u dijelovima sakrili kako bi onemogućili otkrivanje počinitelja.

Trećeg zaposlenika optužnica tereti da je u račun za otkup u rubrici ''robu predao'' svjesno upisao lažne podatke, te račun ovjerio pečatom i potpisom, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH (DORH).

Skulptura "Kupačica", rad Antuna Augustinčića iz 1927., vlasništvo je Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvar. U Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine. Pronađena je nekoliko dana nakon krađe zahvaljujući sveobuhvatnoj policijskoj istrazi i reakcijama medija, nakon kojih se jedan od kradljivaca javio policiji.

Lopovi su je izrezali u 13 dijelova, no na sreću, izrezana je tako da su joj stručnjaci Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu mogli vratiti izvorni izgled. Restaurirana je i 30. srpnja vraćena na svoje mjesto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene